PRELEPA CRNOGORKA SVIMA STAJE NA CRTU BEZ PROBLEMA: Katarina vozi AUTO-TRKE, a "zanat" uči od tate ŠAMPIONA (FOTO)
Katarina Marđonović, Foto: RINA

svaka čast!

PRELEPA CRNOGORKA SVIMA STAJE NA CRTU BEZ PROBLEMA: Katarina vozi AUTO-TRKE, a "zanat" uči od tate ŠAMPIONA (FOTO)

Uz oca šampiona u auto-trkama i brata koji je takođe u tom sportu, zavolela je vožnju i odlučila da se oproba

Objavljeno:

Iako nekada davno nije bilo tako, žene za volanom danas su svakodnevica. Međutim, kada su u pitanju auto-trke tu još uvek u velikoj meri dominiraju pripadnici muške populacije. Ipak, mlada Katarina Marđonović (22) iz Bara prkosi tim statistikama i jedna je od retkih devojaka koja se bavi automobilizmom.

Uz oca šampiona u auto-trkama i brata koji je takođe u tom sportu, zavolela je vožnju i odlučila da se oproba. Pošto nema podele na mušku i žensku kategoriju, na crtu bez problema staje muškim vozačima.

"Naučila sam da vozim sa 14 godina, ali zvanično za volan sam sela u 18 kad sam položila. Oduvek mi je bila želja da se trkam, ali sam se ustručavala. Kada se brat jednom provozao sa mnom rekao je - ti moraš da voziš trke. Tada smo rekli i ocu, koji nije baš na prvi mah bio oduševljen, ali je posle prihvatio moju odluku i pružio mi podršku", kaže Katarina za Rinu.

Katarina Marđonović
Katarina Marđonovićfoto: RINA

Na stazama u okolini Bara redovno trenira i priprema se za šampionat Crne Gore koji će se održati početkom jula. Njen automobil je sitroen AX u klasi 1000 H.

Katarina Marđonović
Katarina Marđonovićfoto: RINA

"Iako ne važi za tipično ženski sport, rekla bih da ovaj sport i nema mnogo veze sa polom. Žene, uprkos nekim pesimističkim stavovima, mogu da budu i te kako dobri vozači. Trudim se, vredno treniram. Tek sam počela, pa nemam neke velike zacrtane planove. Želim uspešno da završim ovu sezonu", rekla je mlada Baranka.

Katarina Marđonović
Katarina Marđonovićfoto: RINA

Njen otac Peđa već 30 godina je vozač auto-trka, osvajao je šampionat Crne Gore i Jugoslavije, a od ovog sporta nije odustao ni u teškim ratnim godinama. Tako da sinu Pavlu, koji takođe vozi, i ćerci Katarini, osim onih životnih, može dati i jako važne profesionalne savete.

Katarina Marđonović
Katarina Marđonović foto: RINA

"Njih dvoje dugo su se spremali da mi to kažu, prvo sam bio iznenađen jer su to uspešno krili od mene. Uvek sam se trudio da im budem podrška i pomognem u tome da rade ono što vole ako je u normalnim granicama, tako sam podržao i Katarinu. Pavle i ja smo napravili jedan auto za nju, koji nije mnogo jak, ali je za nju i njen početak sasvim dovoljan. Bodrim ih, savetujem koliko mogu i naravno kao i svaki otac, molim boga da sve na trkama prođe kako treba", kaže Peđa.

Bonus video:

00:13

Uroš Brkić pobednik brdske trke u Splitu!

(Espreso/ RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.