PREMINULA KIĆA VUJOŠEVIĆ!
Smrt, Foto: Profimedia

tuga

PREMINULA KIĆA VUJOŠEVIĆ!

Čitav radni vek provela kao aktivni društveno-politički radnik

Objavljeno:

U Nikšiću je 10. juna 2023. godine u 104 godini preminula jedna od poslednjih crnogorskih heroina Krstinja Kića Vujošević, rođena Nikolić, nosilac "Partizanske spomenice 1941 godine".

Iz Udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Nikšić podsetili su na život žene kojoj je, kako su istakli, „sloboda bila iznad svih drugih vrednosti bez obzira na žrtve koje je podnosila i lične tragedije koje su je zadesile gubeći u ratu svoje najdraže, među kojima i supruga Petra“.

„Od prvih dana Ustanka 13. jula 1941. godine aktivna je u seoskom i opštinskom odboru AFŽ opštine Kočanske. Formiranjem slavne Pete proleterske crnogorske brigade, juna 1942. godine, stupa u njene redove kao bolničarka, zajedno sa mužem Petrom i jednogodišnjom kćerkom Olgom. Sa ovom slavnom brigadom prošla je borbe na Zelengori, Treskavici, Zabrđu, Bitovnji… Na slobodnoj teritoriji u Bosanskoj krajini raspoređena je na rad u centralnoj bolnici Vrhovnog štaba. Početkom 1943. Kića se vraća u sastav Pete proleterske crnogorske brigade. Posle bitaka oko Nevesinja, Plane i Javorka, dolazi u okolinu Nikšića u maju 1943. gde ostaje na terenu da radi kao ilegalac. Na terenu obavlja sve poverene zadatke, a u oktobru 1944. biva primljena u KPJ. Završetak rata je dočekala na odgovornim funkcijama u Narodnom frontu i AFŽ-u“, navodi se u saopštenju UBNOR-a.

Partizani
Partizanifoto: Wikipedia

Podsećaju da je Krstinja Vujošević čitav radni vek provela kao aktivni društveno-politički radnik. Birana je za odbornicu u Opštinskom i Sreskom Narodnooslobodilačkom odboru i bila je poslanica u Republičkoj skupštini.

Dosta vremena rukovodila je Savetom za staranje o deci i na toj dužnosti je i penzionisana.

Pored „Partizanske spomenice 1941“ odlikovana je i sa Ordenom za hrabrost, Ordenom brastva i jedinstva, Ordenom zasluga za narod, a za radne uspehe Ordenom rada.

Bonus video:

03:10

ISPOVEST PREŽIVELOG NA 80 GODINA OD OSNIVANJA NDH

(Espreso/ Vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.