VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI SE ODRŽAVAJU DANAS: Za 2 stranke će ovo biti VATRENO KRŠTENJE
ilustracija, Foto: BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia

napeto

VANREDNI PARLAMENTARNI IZBORI U CRNOJ GORI SE ODRŽAVAJU DANAS: Za 2 stranke će ovo biti VATRENO KRŠTENJE

Ovaj put građani biraju 81 poslanika a nova parlamentarna većina izabraće premijera i vladu.

Objavljeno:

U Crnoj Gori se danas održavaju vanredni parlamentarni izbori, a na njima se za naklonost birača bori čak 15 izbornih lista, stranaka i koalicija. Kroz "vatreno krštenje" prolaze dve stranke: Pokret "Evropa sad" jer prvi put učestvuje na parlamentarnim izborima, ali i Demokratska partija socijalista (DPS) pošto prvi put nastupa kao opoziciona stranka i posle tri decenije bez Mila Đukanovića kao nosioca liste.

Za građane Crne Gore je ovo, međutim, treći put da izlaze na birališta u poslednjih devet meseci: u oktobru prošle godine glasali su na lokalnim, a u aprilu na predsedničkim izborima.

Ovaj put građani biraju 81 poslanika a nova parlamentarna većina izabraće premijera i vladu.

Ko učestvuje?

Jakov Milatović
Jakov Milatovićfoto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Među 15 izbornih aktera je Pokret Evropa sad, u čije ime je na predsednički izborima pobedio Jakov Milatović. Parlamentarnu listu predvodi Milojko Spajić, a istraživanja joj daju prednosti u odnosu na ostale stranke i koalicije, ali ipak ne toliku da bi mogla samostalno da formira novu vladu.

Pokretu su prišli Ujedinjena stranka, Stranka pravde i pomirenja koja okuplja manji deo Bošnjaka i pokret "Civis" koji su na prethodnim izborima bili u savezu sa pokretom URA. Podržava ih i nekoliko lokalnih partija poput Novske liste i "Ne damo Nikšić" . U toku kampanje okrenuli su se ekonomiji, obećali veće plate, penzije, skraćenje radnog vremena, ali i investicije u biotek i blokčejn industriju.

DPS nastupa kao opozicija

Nekada najuticajnija na vlasti, a sada najuticajnija opoziciona, DPS nastupa sa svojim tradicionalnim partnerima Socijaldemokratama, Liberalnom partijom i Demokratskom unijom Albanaca. Prvi put nastupa bez Mila Đukanovića kao nosioca liste. Na toj poziciji je sada poslanik Danijel Živković.

Birače su pokušali da privole propagiranjem očuvanja Crne Gore kao građanske države, ostanka u NATO savezu i nastavka procesa evropskih integracija.

Savez Bečića i Abazovića - iznenađenje

Dritan Abazović
Dritan Abazovićfoto: Starsport©

Zajednički nastup Demokrata i Građanskog pokreta Ura, koalicija Alekse Bečića i Dritana Abazovića, izenadio je crnogorsku javnost, s obzirom da sve do nedavno nisu štedeli kritike.

Nosilac liste je Bečić, a u toku kampanje insistirali su na evropskim integracijama, dok je Abazović akcenat stavljao i na poteze koji se tiču borbe protiv kriminala.

Mandić i Knežević bez Medojevića

Demokratski front se raspao, a Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija formirali su koaliciju pod nazivom "Za budućnost Crne Gore".

Lideri dve stranke Andrija Mandić i Milan Knežević su se u kampanji zalagali za poništenje priznanja nezavisnosti Kosova, izlazak Crne Gore iz NATO i ukidanje sankcija Rusiji koje su uvedene 2014. nakon ruske aneksije Krima.

Pokret za promene Nebojše Medojevića, koji je nekada bio deo Demokratskog fronta, nastupa samostalno.

SDP solira

U foto finišu Crna Gora je dobila još jednog samostalnog igrača jer je Socijaldemokratska partija, bliska DPS, odlučila da sama ide na izbore. Na čelu izborne liste je gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković, što je bilo iznenađenje jer je lider stranke Raško Konjević tri dana pred predaju izborne liste najavio povlačenje iz politike.

Njen program je sličan DPS - ovom, zalaže se za članstvo Crne Gore u NATO i EU.

U trci i bivši ministar pravde

Gotovo sve stranke nacionalnih manjina nastupiće samostalno. Tu su Bošnjačka stranka, Hrvatska građanska inicijativa, a njihovi predstavnici smatraju da je učešće autentičnih predstavnika manjinskih zajednica u vlasti potrebno kako bi na najbolji način zastupali njihove interese.

Sem manjina, na izbore izlaze i tri pokreta građana, "Preokret", "Mi možemo", i "Pravda za sve", bivšeg ministra pravde Vladimira Leposavića.

Poslednji parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani su u avgustu 2020. godine, i tada je DPS posle 30 godina svrgnut sa vlasti.

Dve vlade su od tada pale, a izbori se održavaju jer je aktuelna većina Demokratskog fronta, Demokrata i Pokreta URA izgubila u avgustu prošle godine poverenje DPS-a nakon potpisivanja Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Novi dogovor nije postignut, pa je tadašnji predsednik Milo Đukanović raspisao novi izlazak na birališta.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.