RUSI I UKRAJINCI HRLE I U CRNU GORU: Kirija u Podgorici sa 350 skočila na 700 evra!
Rusi i Ukrajinci hrle i u CG, Foto: Profimedia

poskupljenja i kod komšija

RUSI I UKRAJINCI HRLE I U CRNU GORU: Kirija u Podgorici sa 350 skočila na 700 evra!

Od početka rata u Ukrajini primećen je nagli rast cena na tržištu zakupa u Crnoj Gori

Objavljeno:

U Crnoj Gori su u poslednjih godinu dana naglo porasle cene zakupa stanova, neki su čak i udvostručeni. Glavni razlog poskupljenja je useljavanje velikog broja Rusa i Ukrajinaca.

U iznajmljenim stanovima u zemlji živi oko 18.000 porodica, a zbog poskupljenja moraju da se sele u sve manje i manje stanove, preneo je crnogorski portal Cafe de Montenegro.

Cene zakupa najviše su porasle u Podgorici i na primorju. Prosečna zakupnina jednosobnog stana u centru prestonice je pre godinu dana bila oko 350 evra, dok je danas između 600 i 700 evra.

U Tivtu, Budvi i Kotoru za iznajmljivanje jednosobnog stana potrebno je izdvojiti između 500 i 700 evra, objasnio je za portal Stefan Mišković iz crnogorske agencije za nekretnine Multitask nekretnine.

stan, zgrada, izdavanje
foto: Profimedia

"Većina podstanara ne može da pokrije sve obaveze koje ih čekaju, kao što su kirija, računi, hrana", rekao je Dragan Živković iz udruženja podstanara. On je upozorio da zbog toga mnogi moraju da se useljavaju u sve manje i manje stanove.

„Ovo su svakako mučne scene kada porodica mora da napusti stan preko noći jer ga je vlasnik prodao ili izdao za duplo veću cenu“, dodao je on.

Od početka rata u Ukrajini primećen je nagli rast cena na tržištu zakupa u Crnoj Gori.

Slično se dešava i u Srbiji, u koju je od početka rata u Ukrajini stiglo više od 100.000 državljana Rusije, saopštio je državni centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila. Najviše ih je emigriralo u Beograd i velike gradove poput Niša i Novog Sada, gde su zakupnine stanova takođe udvostručene od marta.

(Espreso/RTV SLO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.