OVAJ EPITET JE MILO ĐUKANOVIĆ JEDNOM NADENUO DRITANU! Malo ko zna detalje iz biografije Abazovića!
Đukanović i Abazović, Foto: Printscreen/Youtube

SKANDAL

OVAJ EPITET JE MILO ĐUKANOVIĆ JEDNOM NADENUO DRITANU! Malo ko zna detalje iz biografije Abazovića!

U januaru 2022. godine imenovan je za člana Savjetodavnog borda Instituta za vjerske slobode i bezbjednost u Evropi (IFFSE)

Objavljeno:

Poslanici Skupštine Crne Gore su na vanrednoj sednici, izjasnili o predlogu za izglasavanje nepoverenja Vladi Crne Gore.

Skupština je izglasala nepoverenje Vladi na čelu sa Dritanom Abazovićem. Za smenu Vlade glasalo je 50 prisutnih poslanika, a jedan protiv.

Rasprava je trajala 12 sati.

Poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i koalicije "Crno na belo", kao i poslanik Demosa Miodrag Lekić nisu prisustvovali glasanju, prenose Vijesti.

DPS je s bivšim dugogodišnjim koalicionim partnerima podneo inicijativu o nepoverenju nakon što je Abazović, bez prethodne najave, početkom avgusta potpisao u Podgorici Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Oni tvrde da je, između ostalog i zbog toga, doveden u pitanje dalji nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Kako je govorio Dritan?

Crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je na sednici parlamenta, na kojoj bi trebalo da se glasa o (ne)poverenju njegove vlade, da evropske integracije Crne Gore nemaju nikakve veze sa zahtevom o nepoverenju, već je razlog potpisani Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, što, kako je rekao, šef poslaničkog kluba DPS Daijel Živković nije smeo ni da pomene u svom izlaganju.

Prisetimo se biografije ovog crnogorskog političara

Dritan Abazović rođen 25. decembra 1985. u Ulcinju je crnogorski političar albanske nacionalnosti.

“Lepa uspomena na neka zlatna vremena”.

Predsednik je političke partije Građanski pokret URA i tu funkciju obavlja od aprila 2017. godine. Poslanik je 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Ulcinju. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smer Politikologija, Univerzitet u Sarajevu, stekavši zvanje diplomiranog politikologa. Bio je student generacije i dobitnik “Zlatne značke” i “Zlatne povelje” Univerziteta u Sarajevu. Magistrirao je 2008. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na smeru Međunarodni odnosi. Doktorirao je 2019. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, odbranio je doktorsku disertaciju na temu “Globalna politika – Etički aspekti globalizacije”.

U januaru 2022. godine imenovan je za člana Savjetodavnog borda Instituta za vjerske slobode i bezbjednost u Evropi (IFFSE).

U aprilu 2022. godine imenovan je za člana Evropskog Savjeta za međunarodne odnose (ECFR).

Za poslanika u Skupštini Crne Gore prvi put je izabran 2012. godine, kao kandidat stranke Pozitivna Crna Gora. Dve godine kasnije je napustio partiju, te je u parlamentu delovao kao samostalni poslanik.

Abazović se 2015. godine pridružio novoosnovanom pokretu Ujedinjena reformska akcija, a 2017. godine je postao njegov predsednik. Na Parlamentarnim izborima koji su u Crnoj Gori održani 30. avgusta 2020. godine bio je nosilac liste „Crno na bijelo“ koja je osvojila 5.53 odsto glasova, tj. četiri mandata u crnogorskoj Skupštini. Upravo su ta četiri mandata bila presudna, jer je tačno toliko trebalo opozicionim koalicijama da dobiju većinu u parlamentu.

Abazovićeva lista, zajedno sa još dve opozicione koalcije imala je dovoljno mandata za formiranje skupštinske većine i time prekine tridesetogodišnju vladavinu Demokratske partije socijalista (DPS) i njenog lidera Mila Đukanovića.

"Bitanga"

Pored ovoga, ostaje upamćena i njegova polemika 2013. u Skupštini sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem koji ga je posle žustre rasprave nazvao "bitangom". Uvredi je prethodila polemika premijera i poslanika Pozitivne Crne Gore koji su od Đukanovića tražili da odgovori na pitanja o "milionskim kreditima koje su uzimale Đukanovićeve firme" u vreme dok on nije bio na čelu vlade. Poslanici Pozitivne su priču o višemilionskim kreditima Đukanovića postavili u kontekstu priče o vladavini prava i "određenom broju lica" koja su, po oceni Pozitivne Crne Gore, van zakona.

Premijer je negirao da su njegove firme svojevremeno uzimale kredite i naveo da je pozajmljivao novac kao građanin. On je rekao da izjave predstavnika Pozitivne Crne Gore ukazuju na nervozu zbog rezultata na nedavnim lokalnim izborima u tri opštine na kojima je rezultatski dominirao Đukanovićev DPS. Đukanović je Pozitivnu Crnu Goru nazvao strankom koja je "formirana da bi branila interese medijske mafije".

Na Đukanovićeve reči reagovao je poslanik Pozitivne Dritan Abazović, koji mu je poručio da je to "prvi i poslednji put da neko kaže, da bilo koji poslanik Pozitivne brani interese mafije".

"Sram te bilo, bitango!", odgovorio je Đukanović Abazoviću.

1 / 3 Foto: Print Screen Youtube

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.