VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE SUTRA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

sednica

VANREDNA SEDNICA SKUPŠTINE CRNE GORE SUTRA!

Ukoliko Skupština sutra ne izabere članove Sudskog saveta, to će značiti da je zbog političkih interesa ugrožen evropski put Crne Gore i da ostaje na snazi dalji pravni, neustavni vakuum ovog organa vlasti, koji onemogućava suštinsku demokratizaciju društva

Objavljeno: 15:49h

Poslanici Skupštine Crne Gore bi na sutrašnjem vanrednom zasedanju trebalo da glasaju o četiri predložena kandidata za članove Sudskog saveta iz reda uglednih pravnika.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je da se na te funkcije izaberu Nebojša Vučinič, Radoje Korač, Dragan Šoć i Fikret Kurgaš.

Za njihov izbor u prvom krugu glasanja je potrebna dvotrećinska većina poslanika.

Na dnevnom redu sutrašnje sednice su izmene zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Glavnom gradu kojim je predviđeno osnivanje Zete kao samostalne opštine.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju anketnog odbora u vezi postupanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbednost u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra prošle godine u vreme ustoličenja mitropolita crnogorskog primorskog Joanikija.

Ukoliko Skupština sutra ne izabere članove Sudskog saveta, to će značiti da je zbog političkih interesa ugrožen evropski put Crne Gore i da ostaje na snazi dalji pravni, neustavni vakuum ovog organa vlasti, koji onemogućava suštinsku demokratizaciju društva.

Crna Gora, Vlada, Skupština
foto: Profimedia

To su za podgoričke Vijesti ocenili saradnici komentarišući kakve bi to posledice moglo imati.

Vijesti pišu da u parlamentu i dalje nema dvotrećinske podrške za izbor članova Sudskog saveta i da su male šanse da predloženi kandidati budu izabrani.

U slučaju da u prvom krugu ne bude potrebne većine, najranije mesec nakon glasanja ići će se u drugi, u kom će za izbor biti neophodna tropetinska podrška – 49 glasova.

Iz Demokratskog fronta, Demokrata i Ujedinjene Crne Gore su Vijestima ranije saopštili da će odluku o glasanju za članove Sudskog saveta doneti na stranačkim organima, uoči glasanja.

1 / 5 Foto: Profimedia

Nakon sutrašnje sednice parlamenta, 19. avgusta, poslanici će glasati o (ne)poverenju vladi Dritana Abazovića, nakon što je potpisao Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Inicijativu je u parlamentu pokrenulo pet stranaka predvođenih DPS-om Mila Đukanovića.

Bonus video:

04:36

BRZE VESTI 15.08.2022 14:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.