UČENICI OSNOVNE ŠKOLE U KOTOR VAROŠI ŠMRČU KOKAIN? Video snimak nastao u učionici ŠOKIRAO, policija na NOGAMA!
Ilustracija, Foto: Ana Paunković

ALARMANTNO

UČENICI OSNOVNE ŠKOLE U KOTOR VAROŠI ŠMRČU KOKAIN? Video snimak nastao u učionici ŠOKIRAO, policija na NOGAMA!

Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja

Objavljeno:

Šokantan video-snimak, nastao u učionici Osnovne škole "Sveti Sava" u Kotor Varošu u Republici Srpskoj, na kojem je prikazana učenica koja šmrče nepoznati beli prah te još nekoliko njenih školskih drugara koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvetne radnike, ali i policiju, s tim što zasad nije poznato da li je u pitanju kokain, umrvljena kreda ili nešto treće.

Uovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi kažu da se veruje da je snimak nastao pre dvije ili tri nedelje, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije dojavljeno, nakon čega su preduzeli sve što je potrebno, prenosi Srpskainfo.

Na snimku, koji je u posedu Nezavisnih novina, ali fotografije ovih alarmantnih scena nećemo objavljivati, vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi prah. Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja lenjirom pravi liniju i udiše prah pomoću slamčice. Na snimku se vidi i najmanje jedan dečak, a čuju se i glasovi ostalih učenika.

“Šta ako dođe nastavnica, a vi se drogirate”, govori u snimku jedna učenica, dok druga devojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i rečenice kao što su “Naspi još malo” i “Jesi gledao ‘Rane’?”

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, reč o kokainu. Na našu opasku da je, bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, svakako šokantno to što je u snimku vidljivo da đaci znaju kako se kokain koristi, u školi odgovaraju da se s tim slažu.

Pritom, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ističu da ništa ne sakrivaju pod tepih i odmah su nakon što su, sredinom prošle sedmice, saznali da postoji ovaj snimak, o svemu obavestili sve nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između časa i takmičenja iz matematike.

– Naravno, obazrivo smo postupili prema deci. O svemu su upoznati razredni starešina i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obaveste o njihovim informacijama koje se odnose na sporni snimak, a obavestili smo i Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske – ističe u izjavi za Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava”.

On dodaje da je prekjuče, odnosno u utorak, obavljen razgovor s roditeljima dvoje učenika sa snimka, a isto će biti učinjeno i s roditeljima ostalih đaka koji su kritičnih momenata bili u učionici.

– Neki roditelji se mogu odazvati, neki nisu mogli odmah. Evo, danas je i roditeljski sastanak. Ta deca su i dalje u nastavnom procesu i mi vodimo veliku brigu o njima. Deca su nam prioritet – naveo je Petrušić.

Na pitanje kakva je dalja procedura, odnosno da li će neko od dece biti testiran na eventualno prisustvo narkotika, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebalo da ima policija.

- Poražavajuća je činjenica ovo što se desilo. Snimak jeste upalio alarme i mi ne želimo ništa da sakrijemo. Cilj nam je da pokažemo da se ovakve stvari ne smeju dešavati u školskom objektu niti bilo gde drugo, jer mi smo i vaspitna i obrazovna ustanova - rekao je Petrušić.

Iz Policijske uprave Banjaluka su potvrdili da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. februara zaprimili anonimno snimak na kojem se vidi kako maloletno lice u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

- Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi - kaže Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka.

Prema njenim rečima, o događaju je obavešten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog dela.

– Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Takođe, obavešten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će preduzeti mere i radnje iz svoje nadležnosti – navode iz policije za Nezavisne novine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.