MLADIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA GENOCID U 6 OPŠTINA U BIH: Detalji konačne presude
Ratko Mladić, Foto: Profimedia

PRAVOSNAŽNA ODLUKA

MLADIĆ OSLOBOĐEN OPTUŽBE ZA GENOCID U 6 OPŠTINA U BIH: Detalji konačne presude

Navedeno je da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati pa je Veće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama

Objavljeno: 16:48h

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu doneo je konačnu presudu da Ratko Mladić nije kriv za genocid u šest opština u Bosni i Hercegovini, dok je za ostalih 10 tačaka kriv.

Sudsko veće danas je donelo drugostepenu odnosno pravosnažnu odluku kojom je bivši komandant Glavnog štaba Vojske RS-a Ratko Mladić oslobođen krivice u prvoj tački optužnice, odnosno za genocid u šest opština i to u Foči, Vlasenici, Ključu, Sanskom mostu, Kotor Varoši i Prijedoru.

U prvostepenoj presudi Sudsko veće Haškog tribunala iznelo je u zaključku presude Ratku Mladiću da genocid nije počinjen u šest bosanskohercegovačkih opština jer je "ubijena relativno mala grupa Bošnjaka".

Navedeno je da su u ovom slučaju zaštićene grupe bile bosanski muslimani i Hrvati pa je Veće konstatovalo da je veliki broj njih bio izvrgnut ubijanju i teškim povredama.

Bonus video:

21:44

ESPRESO INTERVJU: Jelena Kostov

(Espreso/klix.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.