U BIH KRAJNJE OČAJNO STANJE, IMUNIZACIJA NIKAKO DA POČNE: Mediji apeluju na vlasti, A SRBIJU NE PRESTAJU DA HVALE!
Vakcina, Foto: Tanjug/Nikola Anđić

hvale srbij uzbog vakcine

U BIH KRAJNJE OČAJNO STANJE, IMUNIZACIJA NIKAKO DA POČNE: Mediji apeluju na vlasti, A SRBIJU NE PRESTAJU DA HVALE!

Nastavlja se neizvesnost oko imunizacije kod komšije, dok se šire dezinformacije

Objavljeno: 10:03h

Dok naši susedi uveliko provode proces imunizacije, u BiH se isporuka prvih doza još najavljuje i za sada imamo samo želju da se priključimo i frižider za skladištenje prvih doza.

Ovako je sinoć haos sa imunizacijom opisao portal sarajevskog lista Dnevni Avaz, po ko zna koji put apelujući na nadležne i poredeći situaciju sa zemljama u komšiluku, a posebno Srbijom.

“U Srbiji je u utorak počela masovna vakcinacija stanovništva protiv kovid-19. U Beograd je stiglo i milion doza kineske kompanije “Sinofarm”, za ponedeljak je najavljen kontingent s 19.500 doza vakcine “Pfizer/BioNTechMilion”, u utorak stiže i 250.000 vakcina “Sputnjik V”, a u toku su pregovori i s kompanijom “Astra Zeneka”. U Srbiji računaju da će do srede imati oko 1,4 miliona doza vakcina protiv koronavirusa”, podseća Avaz.

U nastavku teskta navode da se rokovi pomeraju od kraja prošle godine do kraja januara, početka februara, a da još niko ne zna datum isporuke ni tačnu količinu doza kojom ćemo raspolagati.

Globalnog saveza za vakcine (GAVI) za „Avaz“ su kazali da će svakoj od zemalja koje su dio programa nabavke prva tranša biti isporučena u prvoj polovini godine te da će ona biti dovoljna da zaštiti tek oko tri posto stanovništva.

Ovaj proces mogao bi započeti već u februaru, stoji u odgovoru.

- Ako ćemo ljudima tako plasirati informacije o prvim količinama, onda su to dezinformacije, jer prve doze neće dobiti stanovništvo – rekla je epidemiolog Andrea Jurić, direktorka Zavoda za javno zdravstvo Županije Zapadnohercegovačke.

Ona je za ovaj list poručila da jasno treba reći da u BiH stiže 4.000 do 5.000 doza, od čega 3.000 u FBiH, a ostatak u RS.

- Tih 3.000 doza dovoljno je za vakcinisanje 1.500 osoba. To je namenjeno za zdravstvene radnike. Ako uzmete u obzir da u FBiH ima 47.000 zdravstvenih radnika, onda sami izračunajte šta nam to stiže – objasnila je Jurić.

U tekstu se takođe napominje da je šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović najavio da će prvi kontingent ruske vakcine ”Sputnjik V” u Republiku Srpsku stići iduće sedmice. On je precizirao da je reč o 10.000 doza i da bi sredinom februara i početkom marta trebalo stići još po 100.000 doza ove vakcine.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Avaz ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.