KO JE KRISTIJAN ŠMIT? Nemačka ga kandiduje za visokog predstavnika u BiH, evo zašto je BAŠ ON izbor
Šmit, Foto: printscreen

vlada uverena da je potez pravi

KO JE KRISTIJAN ŠMIT? Nemačka ga kandiduje za visokog predstavnika u BiH, evo zašto je BAŠ ON izbor

Nemačka kandiduje Šmita za novog visokog predstavnika u BiH

Objavljeno:

Nemačka vlada donela je danas odluku o imenovanju nekadašnjeg ministra Kristijana Šmita za kandidata te zemlje za mesto visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Kandidaturom Ssmita Nemačka preuzima inicijativu da BiH ponovo pojačano stavi na agendu međunarodne zajednie. Vlada ima veliko interesovanje za razvojem BiH i podržava perspektivu članstva te zemlje u EU", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

Ssmit je bio poslanik u nemačkom Bundestagu, gde je početkom 1990-tih bio portparol za spoljnopolitička pitanja CSU i od 2002. do 2005. kao portparol za odbranu CDU/CSU bavio se Zapadnim Balkanom i posebno ratom u BiH, podseća se u saopštenju.

Za vreme obavljanja dužnosti državnog sekretara u Ministarstvu odbrane od 2005.do 2013.pod njegoviom resorom bili su mandati nemačke vojske u mirovnim misijama EUFOR u BiH i Kfor na Kosovu.

Ukazuje se da je Ssmit u prošlosti u više navrata za vladu Nemačke posredovao u teškim situacijama.

"Vlada je uverena da bi ličnost kao Ssmit bila velika dobit za rad međunarodne zajednice u BiH", podvlači se u saopštenju.

Takođe se ističe da aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko podržava i pozdravlja njegovu zamenu.

Kandidovanje Ssmita, navodi se dalje, usledilo je nakon usaglašavanja sa međunarodnim partnerima i članovima Saveta za implementaciju mira, koji odlučuje o postavljanju na dužnost visokog predstavnika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.