DANAS JE DAN REPUBLIKE SRPSKE: Banjaluka okićena zastavama
Ilustracija, Foto: prentscren RTV

SVEČANO

DANAS JE DAN REPUBLIKE SRPSKE: Banjaluka okićena zastavama

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama

Objavljeno:

Republika Srpska danas obeležava, 9. januar, Dan Republike, a Banjaluka praznik dočekuje okićena zastavama.

Zastave su postavljene na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Mladena Stojanovića, Vuka Karadžića i Aleji Svetog Save.

Zbog pandemije virusa korona, za razliku od prethodnih godina, ovaj 9. januar biće obeležen u skladu sa predloženim epidemiološkim merama.

Na zahtev bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića, Ustavni sud BiH je obeležavanje ovog praznika proglasio neustavnim.

U Republici Srpskoj se 9. januar i dalje obeležava, jer je na taj dan 1992. godine u Sarajevu, tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Bošnjaci na 9. januar gledaju kao na početak rata u BiH i početak etničkog čišćenja i zločina nad nesrpskim stanovništvom.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH je ranije najavio obeležavanje 9. januara i ove godine, a nakon toga je reagovala Izetbegovićeva SDA zahtevom da pravosudni organi, PIC i OHR procesuiraju organizatore obeležavanja.

Odlukom Ustavnog suda je, naime, naloženo brisanje spornih odredbi Zakona o praznicima RS-a, pa su vlasti RS u oktobru 2016. usvojile Zakon o Danu RS-a kako bi, kako je tada rečeno, implementirale odluku Ustavnog suda BiH.

U Zakonu je 9. januar potvrđen kao Dan RS.

Kao osnov za donošenje zakona vlastima je poslužio referendum iz septembra 2016., na kojem je više od 99 odsto izašlih glasača, građana Republike Srpske, na pitanje - "Da li podržavate da se 9. januar obeležava i slavi kao Dan Republike Srpske?" odgovorilo sa "Da".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.