PRE 557 GODINA U MANASTIRU U KOJEM JE SINOĆ UBIJEN MONAH STEFAN DESIO SE STRAŠAN ZLOČIN: Strašna sudbina JOANIKIJA
Monah Stefan, Foto: Printscreen

ISTORIJA

PRE 557 GODINA U MANASTIRU U KOJEM JE SINOĆ UBIJEN MONAH STEFAN DESIO SE STRAŠAN ZLOČIN: Strašna sudbina JOANIKIJA

Meštani su u neverici

Objavljeno:

Monah Stefan je sinoć ubijen nožem u manastiru Glogovac u Šipovu - pronađen je sa ubodnim ranama nanesenim najverovatnije nožem, od kojih je podlegao.

Ova informacija zvanično nije potvrđena, ali od meštana se saznaje da je kroz Šipovo prošao kordon policije i ekipe hitne pomoći. Monah je uboden je u grudi.

Nezvanično se saznaje da policija traga za muškarcem, koji se može dovesti u vezu sa zločinom.

Meštani su u šoku i u neverici.

Inače, manastir Glogovac je srednjovekovni manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju.

Nalazi se u Janju, u kanjonu rječice Glogovac među brdima planine Gorice, oko 15 km južno od Šipova, u Republici Srpskoj. Najbliža naseljena mesta su Babin Do (2 km), Babići (4 km) i Čuklić (6 km). Pripada eparhiji Bihaćko-Petrovačkoj.

Nastao je u vreme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina u prvoj polovini 14. veka. Podignut je podno starog grada Šrp. U svojoj istoriji više puta je rušen i obnavljan. Jednom su ga srušili Turci, a drugi put u Drugom svetskom ratu su ga zapalile ustaše. Osmanlije su manastir razrušile 1463. a igumana Joanikija nabili na kolac. Prva obnova manastira je počela 1866. a završena 1869, kada ga je osveštao mitropolit Dionisije Ilijević. Tadašnji vezir Omer-paša Latas, poturčeni Srbin (Mihailo), ne očekujući da će obnova biti odobrena, ljutio se zbog dobijene dozvole za obnovu svete obitelji, koja je stigla iz Carigrada. Naredio je da manastir može biti podignut na takvom mestu odakle se neće čuti crkvena zvona, a da svetinja ne bude veća od krzna volovske kože. Prema predanju, mještani su se dosetili i od volovske kože napravili kanap (oputu), dobijajući time na dužini temelja crkve.

Crkva je podignuta od vaganskog kamena u istoj klirusi male rijeke Glogovac, gde je nekada postojao stari srednjovekovni manastir. Pretrpio je oštećenja tokom srpskog ustanka (1875—1877). Druga obnova manastira je izvršena nakon austrougarske okupacije između 1890. i 1892. Tada je oko manastira podignuto naselje koje je postalo upravni centar Janjske visoravni. Početkom Drugog svetskog rata, ustaše su 1941. zapalile naselje i manastirski kompleks. Na praznik Pokrova presvete Bogorodice 14. oktobra 1942, ustaše su zapalile i manastirsku crkvu. Po završetku Drugog svetskog rata, komunističke vlasti su uništile ostatke naselja i zabranile obnovu manastira. Zabrana je trajala do šezdesetih godina 20. vijeka, kada je dozvoljeno obnavljanje manastirske crkve. Obnova crkve je završena u jesen 1966.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, manastir je 1990. ušao u sastav novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke. Patrijarh srpski Pavle je manastir osveštao 1991. i tom prilikom je novoizabranog episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma Jevića proizveo u čin arhimandrita manastira Glogovac. Patrijarh srpski Pavle je manastir posetio četiri puta, 1991, 1998, 1999. i 2005. Obnavljan je i 2001. godine. Manastir je trenutno bez monaškog bratstva.

Crkva je obnovljena 1965. godine a obnova manastira je izvršena u periodu od 1999. do 2005. godine, kada je izgrađen i konak. Radovi na uređenju manastirskog kompleksa traju. Kod manastira Glogovac održava se tradicionalna duhovna i kulturna manifestacija "Janjski sabor", prve nedelje posle Duhova.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.