OVI RESPIRATORI SU OPASNI PO ŽIVOT: Mostarski lekari odbili da koriste uređaje koji su nabavljeni na sumnjiv način!
Odbili da preuzmu nepouzdane respiratore, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Marton Monus

BESKORISNI RESPIRATORI

OVI RESPIRATORI SU OPASNI PO ŽIVOT: Mostarski lekari odbili da koriste uređaje koji su nabavljeni na sumnjiv način!

Objasnili su da su im identični takvi respiratori već isporučeni iz donacije Saudijske Arabije i da su se pokazali potpuno beskorisnima

Objavljeno:

Univerzitetska klinička bolnica (SKB) u Mostaru odbila je od Kine preuzeti nepouzdane respiratore, koje Civilna zaštita Federacije BiH sada distribuira medicinskim ustanovama, nakon korupcijskog skandala s njihovom nabavkom prošlog proleća, s kojim je povezan entitetski premijer Fadil Novalić.

Nakon što je u nekoliko zdravstvenih ustanova širom BiH utvrđeno da respiratori, za koje je plaćeno oko 5,5 miliona evra, ne mogu da rade ili im je potrebna dodatna popravka, lekari iz mostarske bolnice jednoglasno su odbili da ih prime i koriste u lečenju kovida-19, budući da bi mogli dodatno da ugroze živote pacijenata.

"Svi naši lekari sa intenzivne nege potpisali su izjavu da ne žele raditi sa ovim respiratorima jer ne mogu pomoći pacijentima i mogu samo dodatno ugroziti ljudsko zdravlje. Govorimo o pacijentima čije je zdravlje izuzetno teško, a respiratore koje nudi Civilna zaštita Federacije BiH može samo pogoršati pacijenta, a ne da mu pomognu “, tvrde iz SKB Mostar.

Objasnili su da su im identični takvi respiratori već isporučeni iz donacije Saudijske Arabije i da su se pokazali potpuno beskorisnima.

"Ne znamo šta da radimo sa njima, ne mogu se koristiti za lečenje pacijenata, a sada nam još uvek treba obezbediti nekoliko ovih uređaja. Ne vidimo poentu u tome, posebno zbog činjenice da, prema našim informacijama, nisu prošli zakonske procedure. Njihova distribucija u bolnicama opasan je potez pojedinaca koji pacijente može koštati života “, objasnili su iz SKB Mostar.

Ova zdravstvena ustanova je postupila na ovaj način nakon što je Civilna zaštita Federacije BiH najavila da će respiratori biti dostavljeni u SKB Mostar.

Sto respiratora ovog proleća kupila je kompanija Srebrena malina, koja se do tada bavila poljoprivrednom proizvodnjom. Njegov vlasnik Fikret Hodžić osumnjičen je, zajedno sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i suspendovanim direktorom Civilne zaštite Federacije Fadilom Solakom i direktorom Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandrom Zolakom, za učešće u korupcijskom skandalu nepouzdanih respiratora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.