ŠPIGL JE OBJAVIO SNIMAK: Oni tvrde da dokazuju da hrvatski policajci tuku migrante!
Migrant, Foto: yt printskrin

muka

ŠPIGL JE OBJAVIO SNIMAK: Oni tvrde da dokazuju da hrvatski policajci tuku migrante!

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je nemačkom časopisu da nisu imali informacije da je tog dana bilo šta dokazano u toj oblasti

Objavljeno:

Nemački magazin 'Der Spiegel' objavio je priču u kojoj optužuje hrvatsku policiju za nasilje nad migrantima koji pokušavaju preći iz BiH u Hrvatsku.

Objavili su intervju sa četvoricom migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija pretukla u martu ove godine. Granicu su prešli kod sela Šturlić u BiH, gde su pešice nastavili kroz šume, a nakon oko sedam dana stigli su do reke Kulpe na granici sa Slovenijom. Prešli su granicu i iznad slovenačkog sela Kočevje krijumčari su ih trebali dočekati i odvesti u Italiju. Niko se nije pojavio.

„Izdržali smo tri ili četiri dana bez hrane i pića“, rekao je Ibrahim, jedan od migranata. Nakon što su napustili sklonište, uhapsila ih je slovenačka policija. Tvrde da su se svi prijavili za azil, na šta su im odgovorili da azila nije bilo i da se vraćaju u BiH.

Slovenačka policija potvrdila je Der Spiegelu da je uhvatila migrante, ali je odbila traženje azila i predala ih hrvatskoj policiji. Migranti kažu da ih je policija prevezla do reke Gline i granice sa BiH. Migranti tvrde da su ih tamo čekali maskirani muškarci koji su ih tukli.

„Nikada se u životu nisam toliko plašio“, rekao je Ibrahim.

Objavljen je i video snimak na kojem se vide migranti i mladi Pakistanac koji plaču od jakog bola.

„Noga me jako boli“, rekao je Pakistanac kroz suze.

Video prikazuje četiri muškarca na hrvatskom tlu kako drže štapove, a jedan je imao štap na kraju na koji je bio vezan težak predmet. Der Spiegel nije mogao prepoznati maskirane ljude, "ali njihovo prisustvo na dobro čuvanoj granici sugerira da su oni dio hrvatskih snaga sigurnosti". „Malo je verovatno da su maskirani muškarci mogli delovati usred belog dana bez znanja vlasti“, piše Der Spiegel.

- Neke uniforme vidljive na video snimku su pomešane - rekao je bivši ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić. Dodao je da misli da su to bivši policajci koji su mogli da zadrže uniforme.

Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je nemačkom časopisu da nisu imali informacije da je tog dana bilo šta dokazano u toj oblasti. Takođe su rekli da ne mogu da komentarišu događaje bez dodatnih detalja. Takođe navode da Hrvatska omogućava onima koji to zatraže da postanu azilanti. Takođe primjećuju da izvještaji nezavisnih udruženja o povrijeđenim migrantima 'ignorišu sukobe između migranata u BiH'.

Tvrde i da migranti optužuju hrvatsku policiju za povrede koje se dogode u nesrećama kao i one koje nanose jedni drugima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/VL)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.