ISPRAVKA: Nasilnicima se ne sme davati prostor da iznose "drugu stranu priče"
Foto: Milena Đorđević

ispravka

ISPRAVKA: Nasilnicima se ne sme davati prostor da iznose "drugu stranu priče"

Ispravka

Objavljeno: 12:10h

Portal Espreso je dana 12.11.2020 preneo članak koji se kosio sa dobrom novinarskom praksom. Tekst članka je preuzet sa portala "Avaz", a ticao se nasilja Senada Z. i njegove supruge Safete nad ćerkom u Francuskoj, nakon čega su on i njegova porodica deportovani u Bosnu i Hercegovinu.

Na osnovu analize fekt ček portala Raskrikavanje.ba i dobre novinarske prakse, redakcija Espresa je izmenila tekst, kao i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, pomenuti Senad je svoju ćerku ošišao do glave i maltretirao sa suprugom i ta vest je došla do medija, a takođe je i zvanično potvrđena.

U tekstu "Avaza", koji smo preneli, mogli smo videti bizarnu odbranu roditelja, koji su opravdavali nasilje nad maloletnicom i pokušavali da se "operu". Za nasilje ne postoji nikakvo opravdanje, a nasilnicima se ne sme davati prostor u medijima kako bi iznosili "svoje strane priče".

Tekst je prenesen na takav način da je njegov ton zvučao da je opravdano biti nasilan, sve dok iz nasilja ne stoji nacionalna ili verska pripadnost.

Sam čin nasilja nad pomenutom devojkom je potpuno obezvređen, a zatim i sveden na traženje odgovora zašto su je roditelji pretukli i ošišali.

To njihovo "opravdanje" smo uklonili, kao i sve delove teksta koji mogu izazvati bilo kakvu empatiju ili sažaljenje prema nasilnicima.

Za takve stvari nema mesta u medijima, zna se gde njima mesto.

Portal Espreso osuđuje svaku vrstu nasilja i ovim putem se izvinjava na grešci koja je učinjena.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.