KOGA KOMUNALNA ZAUSTAVI BEZ MASKE CRNO MU SE PIŠE! Kazne paprene, evo koje su cifre tačno u pitanju!
Ilustracija, Foto: Twitter printscreen

korona čini svoje

KOGA KOMUNALNA ZAUSTAVI BEZ MASKE CRNO MU SE PIŠE! Kazne paprene, evo koje su cifre tačno u pitanju!

Deca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, osobe sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku...

Objavljeno:

Nošenje maske i na otvorenom obavezno je na celoj teritoriji Republike Srpske, a od sutra ujutru, onaj koga policajac ili komunalni policajac zatekne na ulici bez maske rizikuje da plati kaznu od 100 maraka.

Saopšteno je to na pres konferenciji održanoj nakon sednice Republičkog štaba za vanredne situacije, na kojem je donesne ova odluka, piše Srpskainfo.

Kako je pojasnio ministar zdravlja RS Alen Šeranić, od ove obaveze izuzeta su jedino mala deca, pojedine kategorije ljudi sa invaliditetom, kao i sportisti na treninzima i sportskim takmičenjima.

- Deca do sedam godina nisu obavezna da nose maske, osobe sa posebnim potrebama koja nisu u mogućnosti sama da skinu masku i osobe koja obavljaju fizičku, sportsku i rekreativnu delatnost u rekreativnim objektim, dok traje ta aktivnost - pojasnio je Šeranić.

Prevedeno na narodski jezik, a to je u odgovoru na novinarsko pitanje potvrdio i sam ministar na pres konferenciji, ako rekreativno vozite bicikl na ulici, mimo bilo kakavog takmičenja, a niste stavili masku, možete fasovati kaznu. Ako bez maske učestvujete na biciklističkoj trci na za to određenoj stazi, kazna vas neće stići.

- Ova obaveza stupa na snagu, koliko je meni poznato, od sutra ujutru. Kazna za nenošenje maske na otvorenom ili u zatvorenom prostoru je 100 KM - rekao je Dragutin Škrebić, direktor Inspektorata RS.

On je dodao da gađane zatečene bez maski neće kažnjavati inspektori, nego policijaci i komunalni policajci, jer je Inspektorat nadležan isključivo za kontrolu pravnih lica odnosno privrednih subjekata.

Škrebić je međutim podvukao da će od sutra svi inspektori u Srpskoj biti u službi kontrole i sprečavanaj širenja epidemije korone, kako bi se spasilo zdravlje ljudi, ali i privreda koja bi, kako kaže, teško preživela još jedan lokdaun.

Odluke kriznog štaba, koje bi trebalo da se provode od sutra ujutru još nisu objavljene na zvaničnom veb sajtu Vlade RS. Kako nam je pojašnjeno u Inspektoratu RS, kazne su propisane Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, odnosno dopunama tog zakona, izglasanim u maju, nakon ukidanja vanrednog stanja u RS. Tim zakonskim rešenjem je propisano, između ostalog, i “korištenje lične zaštitne opreme”, što je deo “vanrednih mera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti”.

- Novčanom kaznom od 100 KM do 300 KM kazniće se fizičko lice koje ne poštuje vanredne mere, kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme -navodi se u pomenutom Zakonu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.