BALKANSKA POLITIČARKA KAŽNJENA ZBOG UVREDE NA RAČUN HOMOSEKSUALACA: Ovo je rekla za njih!
Adna Pandžić, Foto: Printscreen/Facebook

lgbtiq

BALKANSKA POLITIČARKA KAŽNJENA ZBOG UVREDE NA RAČUN HOMOSEKSUALACA: Ovo je rekla za njih!

Pozivali su sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona

Objavljeno:

Koalicija DF/GS i kandidatkinja za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić novčano kažnjeni zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama

- Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa je 27. augusta uputio žalbu Centralnoj izbornoj komisiji BiH (CIK) zbog Facebook statusa kandidatkinje za načelnicu u kojem je, između ostalog, povorku ponosa nazvala "povorkom stida" šireći netrpeljivost i govor mržnje prema LGBTIQ osobama – objavili su na Facebook stranici organizatori Povorke.

Na 58. sednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine je potvrđeno kršenje Izbornog zakona i donesena je odluka o novčanom kažnjavanju koalicije DF/GS u iznosu od 1.500 KM, te kandidatkinje Adne Pandžić sa 3.000 KM.

- Pozdravljamo ovu odluku, ali isto tako pozivamo sve kandidate/kinje i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost, kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu. Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti celokupnom društvu i podliježe zakonima naše države – naveli su oranizatori povorke.

Pozivali su sve građane/ke da prijave svako kršenje Izbornog zakona, kao i svaki govor mržnje i netrpeljivost koji bude upućen u narednom periodu a koji se odnosi na LGBTIQ osobe.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.