DODIK ODGOVORIO NA PRETNJE SARAJEVA: Srbi i Hrvati će tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava
Milorad Dodik, Foto: AP

nema ništa od rata

DODIK ODGOVORIO NA PRETNJE SARAJEVA: Srbi i Hrvati će tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava

Srpski član Predsedništva je ustvrdio da u BiH postoji jedan narod koji insistira na "građanskoj" BiH, i dva naroda koja insistiraju na konstitutivnosti

Objavljeno:

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Bosne i Hercegovine ne bi bilo da u njenim temeljima nema konstitutivnosti dva entiteta i tri naroda.

Dodik je to rekao u intervjuu za "Večernji list", komentarišući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da "Bošnjaci trpe teror manjine".

- On je već sve definisao. Ako smatra da trpi teror manjine, to znači da su Hrvati manjina, da nisu konstitutivni narod. Sva je suština u tome. BiH ne bi bilo da nije u njenim temeljima ravnopravnost dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ne manjina! - Ja razumem gospodina Čovića, koji želi razgovarati, ali je očigledno da od tih razgovora neće biti ništa. Hrvati će morati predložiti neku varijantu od koje se neće odustati - rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva je ustvrdio da u BiH postoji jedan narod koji insistira na "građanskoj" BiH, i dva naroda koja insistiraju na konstitutivnosti. - Ja ne razumem kome oni to mogu podvaliti. S druge strane, Hrvati i Srbi insistiraju na konstitutivnosti naroda i paritetu iz Dejtona dok se drukčije ne dogovorimo. Sada imate jedan narod koji želi realizaciju 'građanske' priče, a druga dva naroda to ne žele. To su Srbi i Hrvati. Ako se na tome bude insistiralo, verovatno će predstavnici ta dva naroda doneti zajedničku deklaraciju i tražiti da iziđu iz BiH jer im se osporavaju prava zagarantovana ustavom i Dejtonskim mirovnim sporazumom - kaže Dodik.

Na konstataciju da se iz Sarajeva često čuje da "nema raspada BiH" bez rata, Dodik odgovara da su to "samo floskule kojima Bošnjaci žele da zaplaše strance".

- Kakav rat, kakve gluposti. Neće ovde biti rata. To su floskule kojima Bošnjaci iz Sarajeva nastoje plašiti strance. Evo, postavljam pitanje: što bi Sarajevo učinilo da mi to napravimo - upitao je Dodik i potom dodao:

- Evo, recimo, Izetbegović je čuo da ja i Čović ne želimo kršenje Ustava i osporavanje Dejtona te povlačimo potez o izlasku iz BiH. Izetbegović ode u Predsedništvo, tamo nema mene i ne može angažovati vojsku ni protiv Banjaluke ili Mostara. Ako bi se vojska upotrebila, imali bismo posve drugu situaciju. Ne može poslati ni policiju u Mostar ili Banjaluku. Federalna policija ne može preći entitetsku granicu, niti iz jednog kantona u drugi... Mi ovde želimo donositi političke odluke, a oni preteći ratom žele zadržati svoje pravo da budu tutori i da majorizuju druga dva naroda u BiH. Ako žele BiH kao većinski narod, onda moraju dati mnoge koncesije.

(Espreso.co.rs/Fakti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.