ISPRAVKA: Od političke kandidature do seksizma
Foto: Profimedia/Ilustracija

ISPRAVKA

ISPRAVKA: Od političke kandidature do seksizma

Ispravka

Objavljeno: 14:20h

Portal Espreso je dana 26.9.2020. godine objavio tekst pod naslovom "OVO JE POLITIČARKA SA NAJVEĆIM GRUDIMA NA BALKANU! Zove se Emina i ima 21 godinu, a unutra ima još FOTKI!" koji je u sebi sadržao elemente seksizma i neprimerenog sadržaja.

Na osnovu analize fekt ček portala "Raskrinkavanje.ba", kao i dobre novinarske prakse, tekst je izmenjen, kao i njegov naslov.

Kompletnu analizu pogledajte ovde.

Naime, naš portal je preneo tekst o političarki Emini Jahić koja je tada objavila da će biti jedna od kandidatkinja na lokalnim izborima u Tuzli, s time što je njen fizički izgled bio u fokusu našeg naslova.

U samom tekstu je prenet njen post u kojem je govorila o svojim političkim ciljevima i delovanju.

Ipak, u fokusu naslova naše članka bio je njen fizički izgled, a članak je bio i opremljen njenim fotografijama sa društvenih mreža.

Time je nekorektno preneta vest o njenoj kandidaturi i umanjen njen značaj, a sam naslov je sadržao elemente seksizma.

Portal Espreso se izvinjava na učinjenoj grešci.

Originalni tekst:

Tuzlanka Emina Jahić (21), Instagram ličnost koju na toj društvenoj mreži prati 170 hiljada korisnika, objavila je da će se kandidovati na nadolazećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini.

Jahić je na Instagramu objavila da će se boriti za mesto u Gradskom vijeću Tuzle te da će na izbore izaći kao kandidatkinja stranke Demokratskog fronta (DF) čiji je predsednik Željko Komšić. Navela je i da se na izbornoj listi nalazi na 28. mestu.

"Kao mlada osoba, svesna sam položaja mladih u današnjem društvu kao i problema s kojima se svakodnevno susrećemo. Stoga, kao predstavnica Foruma mladih DF-a, fokus mog delovanja biće poboljšanje položaja mladih", napisala je Jahić u objavi.

"Jedan od problema na koji želim da se fokusiram, a sa kojim se većina susreće je sticanje radnog iskustva kao preduslova za dalje zapošljavanje. U narednom periodu, želim da čujem Vaše probleme i predloge kako bi se zajedničkim snagama izborili za svoja prava i poboljšali položaj u društvu", nastavila je.

"Pored toga, radiću i na poboljšanju uslova života svih nas u mesnim zajednicama koje pripadaju gradu Tuzla, te ćemo uz Vašu pomoć, napraviti od naše Tuzle bolje mesto za život", zaključila je.

Jahić je u "o meni" delu svog Instagram profila navela da na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini studira međunarodne fiinansije.

(Espreso.co.rs/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.