STVARANJE REPUBLIKE SRPSKE, OPTUŽBE, SUĐENJE, SLOBODA I KORONA: Ključni momenti u životu MOMČILA KRAJIŠNIKA
Preminuo Momčilo Krajišnik, Foto: Printscreen/Youtube

preminuo

STVARANJE REPUBLIKE SRPSKE, OPTUŽBE, SUĐENJE, SLOBODA I KORONA: Ključni momenti u životu MOMČILA KRAJIŠNIKA

Momčilo je bio jedan od pionira Srpske demokratske stranke

Objavljeno:

Jutros je preminuo Momčilo Krajišnik na Klinici intenzivne medicine za neurohirurške grane UKC Republike Srpske usled posledica infekcije korona virusa.

Momčilo Krajišnik je rođen u Sarajevu 20. januara 1945. godine i bivši je srpski političar Srba iz Republike Srpske i Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Studije i magistar je završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, a u politiku se uključio kao finansijski direktor radne organizacije u okviru kompanije "Energoinvest".

Momčilo je bio jedan od pionira Srpske demokratske stranke.

1990. godine, na izborima je izabran za poslanika na listi SDS-a, a odmah nakon toga i za predsednika Narodne skupštine BiH.

Na izborima 1996. godine Krajišnik je izabran za srpskog člana tročlanog Predsedništva BiH na mandat od dve godine, a posle 1998. delovao je kao senator Republike Srpske i stranački funkcioner.

30. aprila 2000. godine, Momčila su francuski specijalci SFOR-a uhapsili u kući na Palama i odveli u Hag.

Pritvoren je u zatvoru Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (Haški tribunal), i optužen je za ratne zločine progona manjina, etničko čišćenje i genocid u Bosni i Hercegovini.

Proglašen je krivim pred Haškim tribunalom 27. septembra 2006. godine za istrebljenje, ubistva, progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportacije i nečovečno postupanje kao i zločine protiv čovečnosti, ali ne i za genocid.

Osuđen je na 20 godina zatvora.

Nakon što je odležao dve trećine kazne, Krajišnik je pušten na slobodu 30. aprila 2013. godine, a u Banjaluci i na Palama je dočekam sa velikim uvažavanjem kao jedan od tvoraca Republike Srpske.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.