DODIK SE OGLASIO NAKON PREDLOGA DA BOŠNJAČKA DECA UČE BOSANSKI JEZIK: Nakon njegovih REČI ZATRESLA se BIH!
Milorad Dodik, Foto: Printscreen/Tanjug

REAGOVAO

DODIK SE OGLASIO NAKON PREDLOGA DA BOŠNJAČKA DECA UČE BOSANSKI JEZIK: Nakon njegovih REČI ZATRESLA se BIH!

Dodik je rekao da ne razume šta jedan član Predsedništva BiH radi sa roditeljima školske dece u Zvorniku, kao i da mu nije jasno ni šta Komšić pokušava da problematizuje

Objavljeno: 17:23h

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na izjavu hrvatskog kolege Željka Komšića da će se založiti da bošnjačka deca uče bosanski jezik.

Komšić je poručio da se svaki jezik zove po imenu naroda koji ga govori.

Dodik je rekao da ne razume šta jedan član Predsedništva BiH radi sa roditeljima školske dece u Zvorniku, kao i da mu nije jasno ni šta Komšić pokušava da problematizuje.

Deca i njihovi roditelji u školi u Liplju, kod Zvornika u Republici Srpskoj ne prihvataju da uče "bošnjački jezik" i zahtevaju da im u đačkim knjižicama piše "bosanski jezik".

Komšić, koji bi u Predsednistvu trebalo da zastupa Hrvate, sastao se ranije danas sa roditeljima u Zvorniku i obećao im je da na narednoj sednici Predsedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rešavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje "bosanski jezik".

"Nametanje naziva jezika 'bosanski' je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni "bosanski jezik" , istakao je Dodik u izjavi za Srnu.

Naglasio je da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako, onda mora da objasni da se "bosanski" na srpskom kaže bošnjački. A onda je u šali konstatovao da član Predsedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako, kako kaže, Komšić ne priznaje da je došao u "prijateljsku posetu susednoj Republici Srpskoj". đaci Bošnjaci u školi u Liplju još nisu seli u školske klupe zato što im je, kako tvrde, uskraćeno pravo da uče bosanski i da su diskriminisani.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.