UMRO JE VEOMA VAŽAN ČOVEK ZA REPUBLIKU SRPSKU: Njegova majka je bila u Aušvicu, imao je tešku priču!
Livne je bio savetnik predsednika Republike Srpske, Foto: Printescreen/Youtube

SAHRANJEN U JERUSALIMU

UMRO JE VEOMA VAŽAN ČOVEK ZA REPUBLIKU SRPSKU: Njegova majka je bila u Aušvicu, imao je tešku priču!

U Banjaluci će sutra biti održana komemoracija povodom smrti Arija Livnea, u organizaciji predsednice Republike Srpske, Vlade Srpske i Јevrejskog kulturnog centra

Objavljeno:

Predsednik Јevrejskog kulturnog centra i dugogodišnji specijalni predstavnik i šef Privrednog predstavništa Republike Srpske u Izraelu Arie Livne umro je u Јerusalimu u 99. godini, gde je danas sahranjen.

Livne je bio savetnik predsednika Republike Srpske, senator Republike Srpske, kao specijalni predstavnik Svetskog jevrejskog kongresa. Telegrame saučešća porodici preminulog Livnea uputili su najviši zvaničnici Republike Srpske.

Arie Livne rođen je u Budimpešti 1921. godine, a detinjstvo je proveo u Novom Sadu. Mađarski fašisti su ga 1942. godine mobilisali na prinudni rad u rudnik kod Bora. Majka mu je ubijena u Aušvicu, a deo porodice u ustaškom logoru Јasenovcu. Kraj rata dočekao je kao jedini preživeli nekada brojne porodice Livne.

Predsednica Srpske Željka Cvijanović uputila je telegram saučešća istakavši da je njegovom smrću Srpska izgubila velikog prijatelja i izuzetnog čoveka.

Telegrame saučešća uputili su i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i srpski član Predsedništva Milorad Dodik.

"Arie Livne je bio uz mene i uz srpski narod kada je malo ko hteo biti uz nas. I to je značilo mnogo više nego da smo imali mnogo moćnih ali neiskrenih prijatelja. Zato danas nemam reči da opišem tugu, ali još manje imam reči da opišem radost što sam imao tu čast i taj Božji dar da Arie bude uz mene i uz naš narod i u teškim i lepim trenucima", napisao je Dodik.

U Banjaluci će sutra biti održana komemoracija povodom smrti Arija Livnea, u organizaciji predsednice Republike Srpske, Vlade Srpske i Јevrejskog kulturnog centra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.