GDE SVE SRBI JOŠ MOGU NA LETOVANJE? OK, Albanija, Egipat i Turska, ali tu je i bosanski Monte Karlo (VIDEO)
Bosanski Monte Karlo, Foto: Profimedia

POPUNJENI KAPACITETI

GDE SVE SRBI JOŠ MOGU NA LETOVANJE? OK, Albanija, Egipat i Turska, ali tu je i bosanski Monte Karlo (VIDEO)

Ugostitelji iz ovog gradića našli su se u situaciji koju nisu mogli ni da zamisle

Objavljeno:

Dok se otvaranje crnogorskih granica nestrpljivo očekuje već duže vreme, Srbi ne gube vreme. Oni kojima su Egipat i Turska daleko ili previše za njihov džep, pohitali su u mesto koje im pod bilo kojim drugim okolnostima verovatno ne bi palo na pamet. Na samo 500 km od Beograda, u susednoj Bosni i Hercegovini, nalazi se novo srpsko omiljeno letovalište - Neum.

Ugostitelji iz ovog gradića našli su se u situaciji koju nisu mogli ni da zamisle. Njihov jedini problem ove godine - smeštajni kapaciteti, koji se kreću od 15.000 do 20.000 kreveta, popunjeni su, jer Neum nema kapacitet da primi ni sve domaće goste. Ranijih godina nije postojalo toliko interesovanje za letovanje na ovom odmaralištu.

Na plažama su velike gužve, a protok ljudi je pojačan vikendom.

Geografski položaj i klima

Neum je opština na jugu Hercegovine i jedini je bosanskohercegovački izlaz na Jadransko more. Bosna ima samo 22 km morske obale, što je čini drugom najmanjom obalom na svetu (odmah nakon Monaka), a na njoj leži jedan jedini grad, mali Neum.

Klima u Neumu je mediteranska, sa dugim i vrućim letima i kratkim blagim zimama. Srednja godišnja temperatura je 16 °C. Neum spada u najtoplije gradove BiH uz Trebinje i Mostar. Sneg je prava retkost. Neum ima oko 260 sunčanih dana godišnje.

Srednje mesečne temperature mora na površini kreću se oko 13 °C u januaru do 29 °C u julu i avgustu. Povoljni klimatski uslovi omogućuju, pored kupanja i sunčanja, gotovo tokom sedam meseci godišnje i klimatsku terapiju, koju čine čisti primorski vazduh, šetnje obalom, kao i bavljenje raznim sportovima na vodi.

Stanovništvo

U Neumu živi manje od 5.000 stanovnika, uglavnom hrvatske nacionalnosti, s obzirom na to da se Dubrovnik nalazi na samo 70 km udaljenosti.

Novac u BiH

Zvanična valuta koja se koristi u Bosni i Hercegovini je konvertibilna marka (KM).

1 KM = 0.51 e

Cene smeštaja

Cene smeštaja i hrane su u Neumu mnogo niže nego u Hrvatskoj ili Crnoj Gori. Tako se može naći smeštaj i po 20 KM, ali iznad magistrale i udaljen od plaže. U centru Neuma, u jednom hotelu sa četiri zvezdice i hotelskim bazenom, noćenje s doručkom košta 100 KM (oko 50 evra), a u manjim hotelima i privatnom smeštaju od 40 do 60 maraka. Solidan apartman za porodicu može se u špicu sezone iznajmiti za 60 do 70 KM, a ta usluga uključuje i klimu, internet konekciju i parking mesto.

Cene hrane i pića

Cene hrane i pića su veoma povoljne, uzevši u obzir da je ovaj gradić blizu Dalmacije.

  • Pečenje - jagnjeće ili teleće - 1kg = oko 100 KM
  • Pica - oko 10 km
  • Ćevapi i pljeskavice - 6 KM
  • Sveža morska riba (porcija) - 20 KM
  • Čašica domaće loze - oko 2KM e
  • Espreso kafa - 2 - 2.5 KM
  • Čaša domaćeg vina - oko 4KM
  • Sokovi i pivo - oko 3KM

Za turiste koji žele da se hrane uzimajući namirnice u supermarketima, cene su identične kao i u drugim gradovima BiH i niže su nego u Hrvatskoj, Crnoj Gori pa i Srbiji. Ponuda voća i povrća je veoma raznovrsna.

foto: Dragan Kadić

Najam ležaljki i suncobrana

Na plažama dnevni najam ležaljki košta od pet do šest maraka, a ista cena važi i za suncobrane. Kada je reč o hotelima i vilama koje imaju svoju plažu, ta usluga je gratis za goste. Kugla sladoleda se kreće oko 1.5 KM, dok je jednočasovni obilazak zaliva brodićem 10 KM. Vožnja mini-podmornicom se plaća 15 KM.

Turistička ponuda

Turistička ponuda ovog malog letovališta proteže se i na arheološka nalazišta, netaknutu prirodu, kao i gastronomsku ponudu vrhunskih restorana i taverni. Uglavnom odgovara starijim turistima i porodicama, pošto mladi koji traže lud noćni provod obično ostanu razočarani. Međutim, aktuelno zatvaranje granica moglo bi doprineti da se profil turista koji tamo letuju značajno promeni.

Jeste li vi posetili Neum ove sezone? Mislite li da će pomame za Neumom biti i narednih godina?

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.