DODIK: Naša osveta za Oluju - život, sloboda i mir
Dodik: Naša osveta za Oluju - žživot, sloboda i mir, Foto: News1/Ana Paunković

PORUKA

DODIK: Naša osveta za Oluju - život, sloboda i mir

Oluja je, poručio je Dodik u Danu sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku

Objavljeno:

Plan vojno-policijske akcije Oluja je bio da Srbi više ne postoje, njen cilj je bio da Srbi nestanu, ta akcija je bila samo završni čin koji Hrvati i Franjo Tuđman nisu krili, poručio je sinoć u Sremskoj Rači srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Oluja je, poručio je Dodik u Danu sećanja na sve srpske žrtve, deo kontinuiteta progona Srba, koji je počeo još u prošlom veku.

Citirajući reči pesme Branka Ćopića, koji je pisao o deci poginuloj u Drugom svetskom ratu, Dodik je naglasio da su deca poginula u Oluji nas zavetovala da ne smemo da dozvolimo da se tako nešto ponovi bilo kojem srpskom detetu.

Poručio je da ''naša osveta neće biti smrt''.

''Naša osveta je žživot, sloboda, mir, a to je snaga veća od svakog zla'', rekao je Dodik i istakao da je reka Sava bila svedok mnogih srpskih stradanja tokom vekova.

''Naša osveta je to što postoje Srbi koji su se i danas okupili da odaju poštu svojim žrtvama'', kazao je on.

Podsetio je da je prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman najavljivao etničko čišćenje, da se smanji broj Srba kako oni više ne bi bili 'remetilački' faktor.

''Videli smo kako se u Drugom svetskom ratu rešavalo srpsko pitanje u ustaškoj NDH. Oluja nije ništa drugo nego blagoslov velikih sila da Srbi budu očišćeni'', naveo je Dodik.

Podvukao je da je Oluja bila deo genocidnog plana o nestanku Srba.

''Hrvati nisu krili da je njihov cilj da žele Hrvatsku bez Srba, i da ih smanje na statističku grešku. Nažalost, to su Srbi i doživeli, i danas prežživljavaju te iste golgote'', rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Istakao je da srpskom narodu u Hrvatskoj nije vraćena imovina, da im se zabranjuje ćirilica, upitavši šta se zapravo to slavi u Hrvatskoj.

''Je li to neki novi evropski standard. Možda nismo u trendu pa to ne razumemo'', rekao je Dodik.

Pita se, kaže, kako neko može da obeležava dan kada je proterano 250.000 ljudi, a ubijeno 2.000 ljudi, uglavnom civila.

''Ako su pomislili da će skriti tragove nečoveštva, prevarili su se'', poručio je Dodik i dodao da je dovoljno uporediti dva popisa stanovništva i videti da je u Hrvatskoj danas, samo 10 godina kasnije, nekoliko stotina hiljada Srba manje.

''Kako neko može to da se slavi, kako neko to može nazivati danom zahvalnosti...Šta im je ta zahvalnost? Zato što su zapalili 20.000 kuća, proterali 250.000 naših ljudi sa ognjišta...Ako im je to zahvalnost, onda to dovoljno govori o tom danu i toj zahvalnosti'', naveo je Dodik.

Hrvatska je, kazao je, Olujom pobila i isterala Srbe, ali naš narod nije nestao, niti će.

“Niti ima oluje ni uragana koji može izbrisati narod u čije je temelje uzidan kosovski zavet i upisano svetosavlje koje toliko ljube i za koje su ginuli vekovima”, kazao je on.

Hrvatska se, naveo je, pred svetom danas hvali sa mnogim što je srpsko od Tesle, preko Milankovića, Ruđera Bosković, Matavulja i mnogih drugi koji su zadužili svet.

Srbi u Hrvatskoj su svedeni na zajednicu, rekao je Dodik i dodao: “Ove godine su uspeli da dovedu Srbina na obeležavanje svoje sramotne slobode i misle da je on dovoljan da zločin postane legitiman. On je na to pristao, tom jednom nije lako, ali sam je birao. Mi biramo da ne zaboravimo jer verujemo u Božju pravdu...".

Dodik je rekao da je Oluja deo kontinuiteta koji je počeo 1895, 1902. i 1905. godine kada su u Zagrebu organizovani pogromi Srba, kao i pokatoličavanja srpskog naroda od 1908. godine, a taj proces je nastavljen i u Prvom i Drugom svetskom ratu, da bi dobio ime Nezavisna Država Hrvatska i lice kroz svakog fašistu i ustašu.

''Taj proces i taj plan dobio je svoj rezultat kroz genocid u Jasenovcu, Jadovnu, Jastrebarskom, Pagu i drugim našim stratištima. Taj proces nastavljen je u zadarskoj kristalnoj noći 1991. godine, a svoj konačni cilj, nestanak Srba sa tog prostora, dobio je zločinačkom akcijom Oluja", poručio je Dodik.

Podsetio je da je prostor Dalmacije i Like, koji su Srbi naselili još u devetom veku, očišćen od Srba, isto kao i prostor Korduna, Banije i Slavonije, koji je srpski narod u većem broju naselio u 16. veku.

Zato, istakao je Dodik, već 25 godina ne mogu da dam odgovor šta danas slavi Hrvatska.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.