REKORD OD POČETKA EPIDEMIJE U jednom danu čak 330 novozaraženih korona virusom, SEDAM OSOBA PREMINULO
Koronavirus kosi u Bosni i Hercegovini, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

REKORD U bOSNI I HERCEGOVINI

REKORD OD POČETKA EPIDEMIJE U jednom danu čak 330 novozaraženih korona virusom, SEDAM OSOBA PREMINULO

Kriva pokazuje porast broja obolelih

Objavljeno:

U Bosni i Hercegovini je u protekla 24 časa registrovano čak 330 novozaražena korona virusom, što je rekordan broj od početka epidemije.

Prema podacima entitetskih zavoda za javno zdravstvo, u ovom periodu u BiH otkriveno je još 190, u Srpskoj 134, a u Brčkom distriktu šest osoba pozitivne na SARS-CoV-2.

Za samo jedan dan, korona virus je u Federaciji BiH odneo čak pet života, a najmlađa žrtva je muškarac iz Sarajeva, star 36 godina, piše Srpskainfo.

U Kovid-bolnici u Bijeljini preminula su dva pacijenta. Kako su saopštili iz bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“, reč je o dva muškarca starije životne dobi, sa komorbiditetima i oba su bila priključena na respirator.

U BiH je, do sada, od posledica Covid-19 preminulo ukupno 268 ljudi.

U bolnicama u Srpskoj hospitaliovano je 249 pacijenata, od čega u Univerzitetskom kliničkom centru RS 59, a u opštim bolnicama u 190. U UKC RS je na respiratoru 11, a juče je bilo devet pacijenata, dok je na kiseoničnoj maski 14, a prethodni dan je bilo 12 obolelih.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da epidemijska kriva, nakon trenda opadanja, u poslednjem periodu pokazuje porast broja obolelih.

Najveći broj novoobolelih su kontakti otkrivenih pozitivnih i osoba sa simptomima bez epidemiološke veze - kažu u IJZ.

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u uslovima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije podsećaju građane na dalji oprez i neophodnost pridržavanja mera lične zaštite, držanje distance i izbegavanje rukovanja i grljenja.

Treba izbegavati veća okupljanja, nositi maske u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od jednog metra, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba - saopštili su iz ovog štaba.

Zaraženi doktori i sestre

U zvorničkoj Opštoj bolnici virusom korona zaraženi su direktor, dva ljekara, šest medicinskih sestara i dva nemedicinska radnika, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Svi zaraženi radnici bolnice dolazili su u kontakt sa virusom tokom obavljanja svojih svakodnevnih aktivnosti i pružanja medicinskih usluga, dok je kod direktora bolnice, najvjerovatnije, u pitanju porodični klaster.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.