U Sarajevu misa za blajburške žrtve, na Marin dvoru skup antifašista i protivnika mise za ustaše i domobrane
ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube

KOME JE OVO POTREBNO

U Sarajevu misa za blajburške žrtve, na Marin dvoru skup antifašista i protivnika mise za ustaše i domobrane

Stroga zabrana prilaska katedrali biće na snazi sve do okončanja mise

Objavljeno: 16.05.2020. 13:33h
  • 1

Jake policijske snage rasporedjene su danas oko katedrale Srca Isusova u Sarajevu, gde se održava misa za žrtve u Blajburgu, koju prevoditi kardinal Vinko Puljić.Od 9.00 časova zabranjen je prilaz pešacima katedrali, a saobraćaj vozila preusmeren je u zaobilazne ulice.

Stroga zabrana prilaska katedrali biće na snazi sve do okončanja mise, a policija je gradjanima Sarajeva uputila poziv na suzdržano ponašanje.

Neke od gradjana, koji su uspeli doći do katedrale, noseći transparente na kojima je ispisano da su ustaše fašisti, policija je legitimisala i napisala im prekršajne kazne.

Samoj misi prisustvuje oko 20 osoba, medju kojima su i hrvatski ambasador u BiH Ivan Sabolić, predsednik HDZ 1990. Ilija Cvitanović, kao i delegacija Hrvatskog narodnog sabora.

Pokrovitelj mise je Sabor Hrvatske, a potpokrovitelj Hrvatski narodni sabor u BiH.

Odluka o održavanju mise u Sarajevu doneta je nakon što je odlučena da ove godine neće biti već tradicionalnog okupljanja na Blajburškom polju u Austriji.

Osim u Sarajevu, komemoracija se održava i na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Posle najave mise u Sarajevu usledile su brojne reakcije i osude zvaničnika i javnosti.

Član SABNOR-a BiH Bakir Nakaš konstatovao je da je misa blajburškim žrtvama u Sarajevu "provokacija za grad koji je nekoliko puta pretrpio fašizam".

Na Marin dvoru u 12.00 časova počelo je okupljanje gradjana, koji se deklarišu kao antifašisti i protive se održavanju mise za blajburške žrtve.

"Ovo je odgovor civilizacijskog, gradjanskog Sarajeva, kakvo je ono uvek bilo u svojoj istoriji, svima onima koji donose neke loše poruke na ove prostore. Tih poruka je u poslednjih 30-ak godina bilo jako puno, i od naših dragih suseda i komšija. Da ih zamolimo da se okrenu sebi", poručio je Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a.

Iz Jevrejske zajednice BiH ranije su ocenili da se odaje pošta "krvnicima", dok je mitropolit dabrobosanski Srpske pravoslavne crkve Hrizostom istakao da Blajburg u Sarajevu zatvara vrata saradnje s Nadbiskupijom vrhbosanskom i kardinaom Vinkom Puljićem.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media