ŠAKOTA POSLAT U ZATVOR ZBOG ZLOSTAVLJANJA UČENICA, A SAD JE PUŠTEN! Kako je sada dospeo na slobodu?
ilustracija, Foto: Profimedia

optužbe odbačene

ŠAKOTA POSLAT U ZATVOR ZBOG ZLOSTAVLJANJA UČENICA, A SAD JE PUŠTEN! Kako je sada dospeo na slobodu?

Okružni sud u Banjaluci je doneo odluku da je u ovom predmetu nastala apsolutna zastara

Objavljeno:

Profesor Spaso Šakota i pored toga što je pred sudovima u Republici Srpskoj bio osuđen zbog seksualnog uznemiravanja učenica, vraćen je na posao i opet radi sa đacima, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Šakota je 2017. osuđen na šest meseci zatvora zbog pomenutog krivičnog dela, ali je krajem prošle godine Ustavni sud BiH vratio slučaj na novo suđenje zbog retroaktivne primene krivičnog zakona.

Međutim, Okružni sud u Banjaluci je zatim doneo odluku da je u ovom predmetu nastala apsolutna zastara i odbacilo sve optužbe protiv Šakote.

Suđenje Šakoti zbog seksualnog uznemiravanja učenica pratile su brojne kontroverze, a na dan izricanja presude postavljene su mu četiri bombe ispod auta.

Da se Šakota vratio u školske klupe potvrdio nam je i direktor Tehnološke škole Banjaluka Dejan Čutura, koji je rekao da je ta odluka donesana još prošle godine.

– Presudom Osnovnog suda u Banjaluci Šakota je vraćen na posao. Međutim, on se nije odmah vratio u školu već je koristio bolovanje. Tek kada je donesena presuda Ustavnog suda BiH, kojom je ukinuta odluka drugostepenog suda i slučaj vraćen na novo suđenje, Šakota je krenuo s predavanjima – pojasnio je Čutura za Srpskainfo.

Bolovanje

Prema njegovim riječima, Šakota je ratni vojni invalid koji ima zdravstvenih problema, te je zbog toga koristio bolovanje.

– Kada se desio ovaj slučaj zbog kojeg je profesor Šakota bio osuđen, ja tada nisam bio direktor. I pored toga što smo prijatelji, kada je 2017. godine donesena pravosnažna presuda po kojoj je osuđen na šest meseci zatvora, ja sam mu odmah uručio otkaz. Morao sam poštovati odluke sudova, a tako je i sa ovom odlukom suda po kojoj sam ga morao vratiti na posao – ističe Čutura.

Dodaje da je Šakota sada jedan od najaktivnijih profesora kada je u pitanju onlajn nastava.

Presuda

Podsetimo, Šakota je 3. oktobra 2017. godine prvostepeno osuđen u Osnovnom sudu Banjaluka na šest mjeseci zatvora za krivično delo zadovoljenje polnih strasti pred maloletnim učenicama B.K. i S.M, počinjeno krajem 2011. godine u banjalučkoj Tehnološkoj školi, gde je radio kao nastavnik. Presudu je 26. oktobra iste godine u drugostepenom postupku potvrdio Okružni sud u Banjaluci.

Ono što je posebno intrigantno je da je na dan izricanja prvostepene presude, 3. oktobra 2017. godine, pokušano ubistvo Šakote. I pored svega, Šakota je tog dana doveden na izricanje presude u banjalučki Osnovni sud i osuđen.

Žalba

Interesantno je i da su Šakoti u septembru 2017. godine u istom predmetu dva puta zakazivana ročišta za izricanje presude, ali su oba puta otkazana zbog dojava o navodno postavljenim bombama u Osnovnom sudu.

Prilikom druge dojave o bombi, anonimni poziv je stigao direktno ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču, u kojem je zaprećeno, uz povik Alahu Ekber, da će ovaj put sigurno eksplodirati.

Šakota se Ustavnom sudu BiH žalio da je na njega retroaktivno primenjen krivični zakon kojim je ukinuta mogućnost zamene kazne zatvora novčanom kaznom, odnosno da je na njegovu štetu primenjen stroži umesto blažeg zakona.

Ustavni sud BiH je u obrazloženu svoje odluke podsetio da je u domaćem krivičnom zakonodavstvu propisana obaveza redovnih sudova da na učinioca krivičnog dela primene zakon koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela, a kasnije usvojeni zakon može biti primenjen samo ukoliko redovni sudovi procijene da je on najblaži za učinioca.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.