DIPLOMATSKI SKANDAL U SARAJEVU: Zbog mise za blajburške žrtve skočila i jevrejska zajednica!
Pokušaji da se sve žžrtve iz Drugog svetskog rata predstave na isti način ne samo da su nekorektni, nego su i izuzetno opasni, Foto: EPA

skandalčina

DIPLOMATSKI SKANDAL U SARAJEVU: Zbog mise za blajburške žrtve skočila i jevrejska zajednica!

Ranije ove nedelje, jevrejska zajednica u BiH se usprotivila misi koju bi 16. maja u Sarajevu trebalo da predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić

Objavljeno: 08:32h

Ambasada Izraela u BiH osudila je danas planiranu misu za blajburške žrtve u Sarajevu, navodeći da se radi o "opasnom i destruktivnom" pokušaju izjednačavanja žžrtava i počinitelja ustaških zločina u Drugom svetskom ratu.

"Pokušaji da se sve žžrtve iz Drugog svetskog rata predstave na isti način ne samo da su nekorektni, nego su i izuzetno opasni i destruktivni po proces pomirenja kojeu bi sve nacije trebalo da težže", navodi se u saopštenju ambasade.

Iz ambasade Izraela poručuju da mora da se napravi jasna razlika između žžrtava, koje su bez ikakve krivice silom oterane u logore, poput Jasenovca i Stare Gradiške, i tamo ubijene, i onih koji su odgovorni za te zločine nad nedužžnim ljudima, čak i ako takve osobe nisu imale priliku da se suoče s pravednim suđenjem za počinjena zlodela.

Ranije ove nedelje, jevrejska zajednica u BiH se usprotivila misi koju bi 16. maja u Sarajevu trebalo da predvodi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, podseća Hina.

Predsednik zajednice Jakob Finci i predsednik Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin u zajedničkoj izjavi osudili su najavljenu komemoraciju i misu "davno pobeđenom ustaštvu".

Najavu održavanja mise osudili su i članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i ŽŽeljko Komšić, kao i lideri svih većih političkih stranaka sa sedištem u Sarajevu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.