OVAJ ČOVEK JE UPRAVO USTAŠAMA REKAO GDE MOGU DA NOSE MISU ZA BLAJBURG! Balkan treba da je ponosan na njega
Osuđujući takvu najavu, Skaka je poručio organizatoru da se takvim načinom vređaju žrtve fašizma u tom gradu, Foto: Printscreen

nedopustivo

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO USTAŠAMA REKAO GDE MOGU DA NOSE MISU ZA BLAJBURG! Balkan treba da je ponosan na njega

Ovaj događaj promoviše fašizam i fašističke simbole

Objavljeno: 19:38h

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka poručio je kritikovao je danas najavu da u Katoličkoj crkvi u tom gradu 16. maja bude održana misa za "žrtve Blajburga", odnosno za hrvatske ustaše i njihove pristalice koje su na kraju Drugog svetskog rata kod tog austrijskog grada streljali jugoslovenski partizani.

Kako je preneo sarajevski portal Klix, Skaka je istakao da Sarajevo, koje je svetski simbol otpora svakoj vrsti nasilja, totalitarizma, represije i agresije, nije mesto za bilo kakvu revitalizaciju fašističkih parola već grad u kojem se žrtvama odaje počast dostojanstveno i ljudski.

- Očekujem da svi, pa i katolička crkva, to poštuju i da ne daju sebi za pravo da narušavaju te vrednosti", poručio je Skaka.

Osuđujući takvu najavu, Skaka je poručio organizatoru da se takvim načinom vređaju žrtve fašizma u tom gradu.

- Ovaj događaj promoviše fašizam i fašističke simbole kakve su primetne bile na prethodnim komemoracijama u Blajburgu - naveo je Skaka i dodao da je Sarajevo grad antifašističkih tekovina i da će već sutra, 9. maja, na Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu odati počast žrtvama fašizma na spomen obeležjima.

Organizator komemoracije za blajburške žrtve je tzv. Počasni blajburški vod, a pokrovitelj je Hrvatski sabor.

Počasni blajburški vod najavio je ranije da će ove godine, zbog korona virusa, mise žrtvama biti održane u Blajburgu, Zagrebu i Sarajevu, 16. maja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.