KATASTROFALAN PROPUST, ZDRAVE LJUDE SMESTILI U KARANTIN SA ZARAŽENIMA: Ministar Šeranić hitno traži izveštaj
ilustracija, Foto: Printcsreen

šokantan propust

KATASTROFALAN PROPUST, ZDRAVE LJUDE SMESTILI U KARANTIN SA ZARAŽENIMA: Ministar Šeranić hitno traži izveštaj

- Očekujem da svako u lancu ovog događaja preuzme svoju odgovornost za ovaj propust. Što se tiče zdravstenih radnika mi ćemo preduzeti sve da očuvamo zdravlje tih lica - istakao je Šeranić

Objavljeno:

Državljani Republike Srpske, njih šestoro, pod pratnjom policije preksinoć je dovezeno u Banjaluku kako bi bili smešteni u karantin u Srednjoškolskom domu, ali su greškom dovedeni u Studentski centar "Nikola Tesla" među pacijente zaražene virusom korona, piše Srpskainfo. Kako saznajemo katastrofalan propust nadležnih službi odigrao se nakon što je šestoro građana nedavno stiglo na granični prelaz u Gradišci. Nakon uobičajenih procedura i zdravstveno-sanitarnog pregleda izdato im je rešenje o smeštanju u lokalni karantin. Međutim, umesto u karantin sa zdravim osobama oni su, pod pratnjom policije, dopraćeni do Studentskog doma i smešteni među pacijente zaražene virusom korona. Dobili su sobe na trećem spratu Studentskog centra, a nakon što su nadležni uvideli katastrofalan propust građani su prebačeni u JU Centar "Zaštiti me" i to u izolovane sobe.

Cela situacija dovela je do verbalnog rata unutar nadležnih službi, te prebacivanja odgovornosti. Nezvanično saznajemo da je prvo pogrešio jedan od saobraćajnih policajaca koji je na autoputu u Jakupovcima kod Laktaša preuzeo pratnju nad šestoro građana i greškom ih sproveo do Studentskog centra. Međutim, još veći propust je napravljen kada su oni, bez ikakvog pitanja i provere, primljeni i smešteni među zaražene osobe. Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kaže da je odmah nakon što je o ovome obavešten od direktora Studentskog doma, koji je koordinator za logistička pitanja, tražio izveštaj od zdravstvenih službi. - Žao mi je što se to desilo. Izvinjavam se tim licima i njihovim porodicama što su se, usled propusta, našli u Studentskom centru. Međutim, kada su u pitanju zdravstveni podaci želim da vas obavestim da je jedno od tih šest lica ušlo u crvenu zonu, odnosno u okvir Studentskog centra, dok su se ostali zadržali u prizemlju gde su trebali da obave zdravstvene preglede - rekao je Šeranić. On kaže da je greška vrlo brzo uočena i kako je obavešten ti ljudi su pet do 10 minuta bili u Studentskom centru, a potom su prebačeni u izolovane sobe JU Centra "Zaštiti me". - Lica su odmah pregledana i uzeta je epidemiološka anamnezu. Dezinfikovana je njihova odeća i obuća i stvari koje su došle u kontakt sa samim prostorom Studentskog centra. Razumljivo, ta lica su vrlo uznemirena, tako da im je obezbeđenje psihološka pomoć - rekao je Šeranić. Prema njegovim rečima ova lica će biti testirana između 3. i 5. maja. - Očekujem da svako u lancu ovog događaja preuzme svoju odgovornost za ovaj propust. Što se tiče zdravstenih radnika mi ćemo preduzeti sve da očuvamo zdravlje tih lica - istakao je Šeranić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.