EU POMAŽE REPUBLICI SRPSKOJ U DOBA KORONE: Donirala opremu za borbu protiv virusa u vrednosti od 75.000 evra!
Zaštitna oprema, Foto: EPA / LESZEK SZYMANSKI

ŠEF DELEGACIJE EU U BIH URUČIO OPREMU

EU POMAŽE REPUBLICI SRPSKOJ U DOBA KORONE: Donirala opremu za borbu protiv virusa u vrednosti od 75.000 evra!

U kontigentu opreme koja je donirana RS je 20.000 testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača

Objavljeno:

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler uručio je zaštitnu opremu i reagense Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci u vrednosti 150.000 konvertibilnih maraka (75 hiljada evra).

- Niko se ne može sam izboriti sa ovim podlim virusom i srećan sam što možemo pomoći RS i BiH. Upravo smo isporučili važnu medicinsku opremu, maske, rukavice, 20.000 testova - rekao je Satler.

On je dodao da je EU izdvojila više od 300 miliona evra za pomoć BiH u borbi protiv pandemije korona virusa.

Reč je o 250 miliona za makrofinansijsku pomoć, 80 miliona za hitnu medicinsku pomoć i za pomoć malim preduzećima.

- Novac nije sve, najvažnija je solidarnost, a BiH je član evropske porodice i biće i član EU - istakao je šef Delegacije EU.

U kontigentu opreme koja je donirana RS je 20.000 testova, 26.250 maski, 100.000 rukavica, 2.500 hirurških kapa i 5.000 medicinskih kaljača.

Milorad Dodik
Milorad Dodik foto: Youtube printscreen

Satler je opremu uručio vršiocu dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje Branislavu Zeljkoviću, a primopredaji je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

- Ovo je važna donacija i zahvalan sam organima EU, a i za pomoć ambasadora i za njegovo zalaganje. Ovo je tek početak onoga što ćemo dobiti, kao što su respiratori, rendgen aparati i ostalo što je neophodno - rekao je Dodik.

On je dodao da je Republika Srpska "zagledana u EU" u vezi za mogućnost podrške.

- EU je odobrila značajan paket pomoći ekonomiji, koji će delom doći i u RS. To je ono što nas čeka i što će biti i daleko izazovnije nego ovi poslovi vezani za medicinski sektor - naglaiso je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska nije zaboravljena od EU i to će sigurno ojačati naše uverenje o neophodnosti evropskih integracija i solidarnosti.

- Ponekad, ako i pomislimo da EU možda ne stigne, evo sada smo svedoci da EU pomaže na vreme i da treba da budemo zahvalni - kazao je Dodik.

Dodik je ocenio i da nije dobro što su u Federaciji BiH vlasti naprasno odlučile da ukinu lokalne karantine i rekao da će i Predsedništvo BiH u utorak dati svoj stav o tome.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.