SRPSKI STRUČNJACI POČELI DA PRAVE ZAŠTITNE MASKE NA 3D ŠTAMPAČU! Ovo može SPASITI živote LEKARIMA! (VIDEO)
Za jednu masku na jednom printeru potrebna su četiri sata, Foto: Printscreen

koronavirus

SRPSKI STRUČNJACI POČELI DA PRAVE ZAŠTITNE MASKE NA 3D ŠTAMPAČU! Ovo može SPASITI živote LEKARIMA! (VIDEO)

Ako sve bude dobro već danas možemo započeti sa štampanjem maski

Objavljeno:

Prirodno-matematički fakultet (PMF) u Banjaluci započeo je testiranje procesa izrade zaštitnih maski pomoću 3D printera koje može koristiti medicinsko osoblje u radu sa pacijentima.

Prototip maske na osnovu postojećih modela osmislio je asistent na Katedri za računarstvo i informatiku pomenutog fakulteta Milan Predojević, koji za "Glas Srpske" kaže da je ideju našao na "Fejsbuku", malo doradio postojeći model i juče u toku dana prvu masku stavio na štampanje.

- Ako sve bude dobro već danas možemo započeti sa štampanjem maski. Za jednu masku na jednom printeru potrebna su četiri sata i mi na PMF-u imamo samo jedan 3D štampač, ali uveliko radimo na pronalaženju i dopremanju dodatnih printera. Veliki broj osnovnih škola ima takve štampače, kao i banjalučki Mašinski fakultet i plan je da sve te printere smestimo na jedno mesto i krenemo sa štampanjem - priča Predojević i dodaje da bi tada dnevno mogli proizvesti do 30 maski. Ističe da se u printanju maski koristi jedna vrsta plastike, te da PMF ima sirovine za nekoliko hiljada maski.

Proizvodnju zaštitnih medicinskih vizira za potrebe Univerzitetsko-kliničkog centra (UKC) RS započela je i banjalučka Gradska razvojna agencija u saradnji sa firmom "InfoCom računari".

foto: Printscreen

- Primenom novih tehnologija, odnosno 3D štampača uspeli smo da u veoma kratkom roku od 24 sata konstruišemo model koji zadovoljava potrebe zdravstvenih radnika UKC-a RS i pustimo ga u proizvodnju - rekli su u Gradskoj razvojnoj agenciji. Istakli su da bi dnevni kapacitet proizvodnje maski bio 50 komada, a da će sve proizvedene količine biti donirane UKC-u i Institutu za javno zdravstvo RS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/GS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.