OČEKUJEMO NIŽE CENE GORIVA, ALI MORAJU DA SE DESE OVE DVE STVARI: Naftni cenovni rat dve zemlje se nastavlja
Gorivo će pojeftiniti pod dva uslova, Foto: Aleksandar Jovanović

cene goriva

OČEKUJEMO NIŽE CENE GORIVA, ALI MORAJU DA SE DESE OVE DVE STVARI: Naftni cenovni rat dve zemlje se nastavlja

Tek je danas došlo do pada cena sirove nafte i potrebno je malo vremena da budu kreirane nove rafinerijske cene nafte i naftnih derivate – kaže Berak.

Objavljeno:

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj moglo bi pojeftiniti tek nakon što rafinerije u okruženju spuste cene, a distributeri potroše sadašnje zalihe, ocenio je za Srnu sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske Zoran Berak.

– S obzirom na činjenicu da je Saudijska Arabija počela naftni cenovni rat sa Rusijom, smanjivši drastično svoje prodajne cene i povećavši proizvodnju nafte i naftnih derivata, došlo je do drastičnog pada cena sirove nafte na svetskom tržištu na oko 30 dolara po barelu – rekao je Berak, prenosi Srpskainfo.

Berak je ocenio da će ovakav pad uticati i na smanjenje cena goriva u Republici Srpskoj.

– Tek je danas došlo do pada cena sirove nafte i potrebno je malo vremena da budu kreirane nove rafinerijske cene nafte i naftnih derivate – kaže Berak.

On je rekao da nameti sadržani u svakom litru goriva i dalje premašuju jednu KM, što utiče na krajnju cenu goriva na benzinskim pumpama.

Berak napominje da su to akciza 0,30 KM, taksa za puteve 0,15 KM, taksa za auto-puteve 0,25 KM i porez na dodatu vrednost (PDV).

Cene nafte na svetskom tržištu jutros su pale za oko 30 odsto nakon što je Saudijska Arabija donela odluku da smanji prodajnu cenu i odredi planove za povećanje dnevne proizvodnje od narednog meseca.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.