NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA! POSKUPLJENJIMA NEMA KRAJA: Sve veće cene OSNOVNIH NAMIRNICA ZA ŽIVOT
Da bi sustigli mesečne troškove, građani se moraju zaduživati, Foto: Printscreen

kako preživeti?

NOVI UDAR NA DŽEPOVE GRAĐANA! POSKUPLJENJIMA NEMA KRAJA: Sve veće cene OSNOVNIH NAMIRNICA ZA ŽIVOT

Skoro jedna prosečna plata odvaja se za hranu

Objavljeno: 08.03.2020. 22:04h

Novo poskupljenje namirnica, novi udarac na džepove građana BiH.

Prema poslednjim podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, potrošačka korpa za prošli mesec iznosila je 2.053 KM i za 88 KM je skuplja od januarske. Istovremeno, prosečna plata u 2019. iznosila je 921 KM.

Ni prošli mesec nije se ništa promenilo. Opet dve prosečne plate ne mogu pokriti potrošačku korpu

Ono na šta građani najviše daju novac je poskupelo, pa su tako, prema podacima Agencije za statistiku BiH, porasle cene hleba, mesa, suhomesnatih proizvoda, voća i povrća, dok trgovci dodaju da ne miruju ni cene šećera, ulja i brašna.

Prema podacima ovog zavoda, u januaru ove godine u odnosu na isti mesec lani, kilogram polubelog hleba poskupeo je za 10,6 odsto, paprike za 17,6, krastavaca za 21,8, a banana za 24,4 odsto.

Marin Bago iz Udruženja potrošača „Fortuna“ Mostar navodi da je poskupljenje prehrambenih namirnica prevelik udar za potrošače.

Skoro jedna prosečna plata odvaja se za hranu, dok je taj procenat u mnogo razvijenim zemljama znatno manji. Ako samo jedan član u porodici radi, to znači da porodica ima samo za hranu. Artikli poskupljuju pomalo, što je na nivou godine 200 KM po potrošačkoj korpi, a prosečna plata skoro da miruje – navodi Bago, piše Avaz.

Slabi kupovna moć

Ekonomski analitičar Duljko Hasić ističe da bez opravdanja enormno rastu cene prehrambenih proizvoda.

Dosta prehrambenih proizvoda BiH uvozi, njihova cena u inostranstvu je nepromenjena, a razlike koje uzimaju trgovci u BiH su visoke. Time se kupovna moć smanjuje. Ombudsmani za zaštitu potrošača moraju reagovati na poskupljenja – zaključuje Hasić.

Građani se zadužuju

Da bi sustigli mesečne troškove, građani se moraju zaduživati. Najnovija istraživanja potvrđuju da je skoro 75 odsto građana u situaciji da posuđuje novac, odnosno da je za većinu dodatni udar na budžet iznenadni trošak veći od 50 KM.

Bonus video:

(Espreso.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media