OVAJ ČOVEK JE UPRAVO PODRŽAO MILA! A nagazio je srpskog lidera
Komšić: Postupio bih isto kao i Milo Đukanović, Foto: EPA/Fuad Fočo/AP

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO PODRŽAO MILA! A nagazio je srpskog lidera

Komšić je ocenio i da ga aktuelna situacija podseća na devedesete, pred početak rata

Objavljeno:

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić rekao je da razume odluku predsednika Crne Gore Mila Đukanovića da ne poseti Sarajevo, navodeći da bi u takvoj situaciji isto postupio.

Predsedništvo BiH je sa dva glasa za i jednim protiv usvojilo zaključak kojim se 2. i 3. mart utvrđuje kao termin zvanične posete predsednika Crne Gore toj zemlji. Za posetu Đukanovića glasali su Komšić i Šefik Džaferović, dok je član Predsedništva Milorad Dodik bio protiv.

U međuvremenu je Đukanović saopštio da neće posetiti Sarajevo i da je potez Dodika deo nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.

"Nažalost, zbog nekih naših, potpuno besmislenih razmirica u Bosni i Hercegovini i stava Dodikovog, mog i gospodina Džaferovića ovde u Predsedništvu BiH, nije dišlo do realizacije te posete", kazao je Komšić za RTCG.

Dodao je da je to apsurdno, budući da je Dodik, u vreme kada je bio predsedavajući Predsedništva BiH, odlučio da prvi uputi poziv Djukanoviću.

"Sada, kada smo odredili datum, on se tome usprotivio, zbog, koliko sam ja mogao da vidim, dešavanja u Crnoj Gori, odnosa Beograda, Banje Luke prema tim dešavanjima, što je prema meni apsurdno, nepromišljeno i nadam se da neće ostaviti traga na odnose Crne Gore i BiH, koji su do sada bili odlični", kazao je Komšić za TVCG.

On je rekao da je sa Đukanovićem u Briselu razgovarao o aktuelnoj situaciji.

"Tačno je da Dodik od ovoga pravi političko pozorište, koje je upućeno prvenstveno Republici Srpskoj", naveo je Komšić.

On je istakao da je Dodik talac svojih postupaka, u koje pokušava uvući i Republiku Srpsku. Optužio je Dodika da BiH pokušava blokirati i povući unazad.

Predstavnici međunarodne zajednice su, kako je naveo, Dodiku jasno stavili do znanja da je njegova politika neprihvatljiva.

foto: EPA/ANDREJ CUKIC

"Te bombastične Dodikove izjave i njegovih saradnika ne postižu neki efekat ni u Republici Srpskoj", smatra Komšić.

Dodik, kako navodi Komšić, radi u korist svoje štete, jer svojim ponašanjem i blokiranjem BiH zaustavlja ekonomske sporazume koji idu u korist poslovnim ljudima u Republici Srpskoj. Dodao je i da Dodik ipak ne povlači službenike iz institucija BiH jer nema novca da ih plaća.

Komšić je ocenio i da ga aktuelna situacija podseća na devedesete, pred početak rata.

On je demantovao Dodikove tvrdnje da su Srbi obespravljeni u BiH i naveo da Dodik pokušava da zaplaši ljude u Republici Srpskoj.

Odnose Sarajeva i zvaničnog Beograda ocenjuje po sistemu "toplo-hladno".

On je kazao kako očekuje da će se, sa dolaskom novog predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, neke stvari u odnosima dve zemlje stabilizovati.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.