ĐUKANOVIĆ NEĆE SMETI DA KROČI U BiH! Skupština RS rekla svoje - podržali su DODIKA!
Skupština RS izrazila je svoj stav, Foto: AP

politička kriza u bih

ĐUKANOVIĆ NEĆE SMETI DA KROČI U BiH! Skupština RS rekla svoje - podržali su DODIKA!

Narodna skupština je usvojila i dva zaključka.

Objavljeno: 27.02.2020. 08:47h

Narodna skupština Republike Srpske podržala je jutros izjave srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju zaključka i odluke Predsedništva od 19. februara veoma štetnim po vitalne interese Srpske.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

Narodna skupština je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o delovanjima Fronteksa u najvećem delu nije sporan za Republiku Srpsku, ali je za Srpsku neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći deo graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenjice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsedništva BiH da, u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH I EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Nakon izjašnjavanja, okončana je posebna sednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media