U REPUBLICI SRPSKOJ SE SPROVODI APARTHEJD: Ovaj političar tvrdi da je obrazovanje podređeno SRPSKOJ DECI
Ilustracija, Foto: Prinrtscreen/Youtube

aparthejd u BiH

U REPUBLICI SRPSKOJ SE SPROVODI APARTHEJD: Ovaj političar tvrdi da je obrazovanje podređeno SRPSKOJ DECI

Potpredsednik Republike Srpske izjavio je danas da je obrazovni proces u tom deu BiH organizovan samo u korist srpske dece

Objavljeno:

Potpredsednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić rekao je danas u Novom Pazaru da je obrazovni proces u tom entitetu Bosne i Hercegovine (BiH) pravoslaviziran i da je organizovan samo u korist srpske dece.

On je povodom obeležavanja 21. februara, Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku koje organizuje Bošnjačko nacionalno veće (BNV), ocenio da se u Republici Srpskoj sprovodi sistematska diskriminacija i aparthejd u obrazovnom procesu.

"Ukoliko bi oni slučajno dobili bitku u BIH protiv bosanskog jezika, preko noći bi on nestao i ovde. Bosanski jezik nazivaju jezikom bošnjačkog naroda ili bošnjačkim jezikom, što mi ne prihvatamo", rekao je Salkić novinarima.

On je istakao da se mora poštovati Ustav kojim se Bošnjacima daje pravo da svoj jezik zovu onako kako oni žele.

"Imamo jasne sudske presude, ali i vlast koja ih ne poštuje i koja se bori protiv pravne države, ali mi nećemo odustati. Uvereni smo da vodimo ispravnu borbu i dobićemo je", rekao je Salkić.

On je podsetio da se na poslednjem popisu u BiH izjasnilo više građana da govori bosanskim jezikom, nego što ih se izjasnilo da su Bošnjaci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.