DESET GODINA JE BIO IMAM, A SAD VOZI KAMION U NEMAČKOJ: Neverovatna PRIČA BOSANCA koji je DŽAMIJU zamenio TOČKOVIMA
Trenutno živim u Nemačkoj i radim kao vozač kamiona, Foto: Printscreen

ŽIVOT PIŠE KNJIGE

DESET GODINA JE BIO IMAM, A SAD VOZI KAMION U NEMAČKOJ: Neverovatna PRIČA BOSANCA koji je DŽAMIJU zamenio TOČKOVIMA

Nakon što je završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, Husić ubrzo preuzima dužnost imama u džematu Ravne

Objavljeno:

Odlazak mladih gorući je problem kako Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u njenom okruženju. Sve je veći broj onih koji se odlučuju potražiti neki bolji život izvan granica svoje zemlje.

Živiničanin Selmir Husić (32) takođe je jedan od onih koji su, tražeći bolje sutra, napustili domovinu. Skoro deceniju je bio verski službenik, imam-efendija u malom džematu kod Zvornika, a pre nešto više od dva meseca otišao je u Nemačku i tamo danas radi kao vozač kamiona, piše Anadolu Agency (AA).

Nakon što je završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, Husić ubrzo preuzima dužnost imama u džematu Ravne, pri Medžlisu Islamske zajednice Zvornik, gde provodi oko devet godina. No, odlučuje da napusti imamsku službu i potražiti drugi posao te počinje voziti kamion. Najpre to radi kod prevoznika u BiH, zatim u Hrvatskoj, a pre nešto više od dva meseca odlazi u Nemačku.

U razgovoru za AA, Husić govori o svojim razlozima odlaska iz BiH, napuštanju imamske službe, o tome kako je doživio taj veliki kontrast prelaska iz verske službe i u kamionsku kabinu, ali i o tome planira li se vratiti u BiH.

"Da, istina je, završio sam medresu i nepunih devet godina obavljao sam imamski posao u jednom malom povratničkom džematu u Podrinju. Trenutno živim u Nemačkoj i radim kao vozač kamiona, srećan sam i uživam u poslu koji radim", istakao je Husić, inače otac dvoje mališana.

Posao vozača kamiona u Nemačkoj deficitarno je zanimanje, kao i u većini evropskih zemalja, i to je, pojašnjava, bio jedini razlog što odlučio da radi taj posao. Uvek je moguće naći posao, a plata je pristojna za jedan normalan život. Uslovima rada je zadovoljan, a oni su, dodaje, neuporedivi s uslovima koje nude poslodavci u BiH.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sandžak Live)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.