SRBI KAŽNJENI ZBOG SLIKE S KOKARDOM: Iz Odbora za prava Srba tvrde da je to grb Nemanjića! (FOTO)
Foto: Printscreen/fejsbuk

kazna

SRBI KAŽNJENI ZBOG SLIKE S KOKARDOM: Iz Odbora za prava Srba tvrde da je to grb Nemanjića! (FOTO)

Odbor ocenjuje da, nakon što je MUP USK više puta pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno Polje

Objavljeno:

MUP Unsko-sanskog kantona kažnjavanjem dvojice Srba koji su "na javnom mestu nosili šubare sa kokardama" krši ljudska prava i maltretira stanovnike srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu, saopštio je danas Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

U saopštenju se navodi da je 6. januara, na Badnji dan, MUP kaznio dva lica srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu sa 500 konvertibilnih maraka (250 evra) za remećenje javnog reda i mira, jer su "na javnom mestu stavljajući na glavu šubaru sa kokardom vređali verska i nacionalna osećanja građana".

Odbor ističe da je, prema popisu iz 2013. godine, Bosanski Petrovac bio većinski srpska opština i navodi da MUP USK "treba da konsultuju heraldičare koji bi im objasnili da nije reč o kokardi, nego o grbu Nemanjića, koji je od 12. veka srž svakog obeležja srpskog naroda, nezavisno od toga gde Srbi žive".

- Što se tiče šubare, šubara je odevni predmet za glavu koji se izrađuje od vune, koji se koristi i u BiH i Hrvatskoj i Srbiji, i svuda gde vremenski uslovi nalažu da se čovek ne prehladi, pa je naše šaljivo pitanje da li bi MUP kaznio nekog turistu iz Rusije ili Nemačke ako bi se na području USK pojavio sa šubarom - stoji u saopštenju, prenosi RTRS.

foto: Printscreen/fejsbuk

Odbor ocenjuje da, nakon što je MUP USK više puta pokušao da migrante iz Bihaća premesti u srpsko selo Medeno Polje, i nakon što je 2019. godine tri puta zabranjeno obeležavanje genocida nad Srbima u Bihaću, ovaj potez pokazuje da postoji utvrđena politika "kojom žele da Srba nema u USK".

Iz Odbora navode da se postavlja logično pitanje "da li MUP Republike Srpske treba da postupa i sačinjava prekršajne naloge za Bošnjake koji na teritoriji Republike Srpske na kapama i beretkama nose grb `Armije Republike BiH`".

U saopštenju se naglašava da su grb "Armije Republike BiH" na svojim kapama i uniformama nosili i oni koji su napravili stravične zločine u srpskim selima oko Bratunca i Srebrenice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTRS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.