UMRO DRAGO JOSIPOVIĆ: Počinio je jedan od najtežih RATNIH ZLOČINA u Bosni
Foto: Printscreen

odležao robiju

UMRO DRAGO JOSIPOVIĆ: Počinio je jedan od najtežih RATNIH ZLOČINA u Bosni

Ubijeno je 116 bošnjačkih stanovnika Ahmića

Objavljeno: 20:31h

DRAGO JOSIPOVIĆ, haški osuđenik koji je zbog zločina u Ahmićima osuđen na 12 godina zatvora, umro je u subotu u bolnici Dr. fra Mato Nikolić u Novoj Bili u Bosni i Hercegovini.

Mediji u BiH javljaju kako je Josipović nakon izlaska iz zatvora živeo povučeno, a u poslednjih nekoliko godina je imao problema sa zdravljem. Haški sud (ICTY) ga je 14. januar 2000. godine osudio na 15 godina zatvora zbog zapovedne odgovornosti za zločine u Ahmićima, a 2001. mu je Žalbeno veće istoga suda smanjilo kaznu na 12 godina. Nakon pravomoćne presude 12. april 2002. prebačen je u Španiju na izdržavanje kazne, a 9. februar 2009. prevremeno je pušten na slobodu.

ICTY je presudio kako je masakr u Ahmićima predstavljao zločin protiv čovečnosti. Reč je o jednom od najtežih ratnih zločina koji je počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini i po mnogima verojatno najgorem koji su počinile snage HVO-a. Kako stoji u presudi ICTY-a, u rano jutru 16. april 1993. godine u napadu specijalne postrojbe Jockeri Hrvatskog veća obrane (HVO) ubijeno je 116 bošnjačkih stanovnika Ahmića, naselja u blizini Viteza u središnjoj Bosni, od čega su 33 bili žene i deca.

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.