MALČANSKI BERBERIN PRED VRATIMA BOSNE! Sarajevski portal je UPRAVO OBJAVIO ovaj tekst!
Avaz je objavio teks o slučaju, Foto: Avaz Screenshot

region u panici

MALČANSKI BERBERIN PRED VRATIMA BOSNE! Sarajevski portal je UPRAVO OBJAVIO ovaj tekst!

Poslednje informacije govore da su se devojčica i “Malčanski berberin”, kako je Jovanović prozvan zbog šišanja svojih žrtava, od Malče do Knjaževca prevezli kamionom bh. oznaka

Objavljeno:

Slučaj otmice Monike Karimanović (12) uznemirio je i građane Bosne i Hercegovine.

O pedofilu koji je nedavno izašao iz zatvora tekst je napisao i "Avaz".

Poslednje informacije govore da su se devojčica i “Malčanski berberin”, kako je Jovanović prozvan zbog šišanja svojih žrtava, od Malče do Knjaževca prevezli kamionom bh. oznaka. Monika je nestala 20. decembra na putu od svoje kuće u Suvom Dolu ka selu Donji Brod, gde je škola koju pohađa. Prema poslednjim informacijama, pedofil i devojčica su bili u kamionu bh. registarskih oznaka.

U Srbiji se od 2015. godine vodi registar pedofila u koji je ukupno upisano 306 imena, ali u njemu nema “Malčanskog berberina”, što je revoltiralo javnost, ukazuje "Avaz".

To se pravdalo činjenicom da se zakon ne može primeniti retroaktivno, a pedofil iz Malče je poslednju žrtvu napao 2005. godine, nakon čega je 12 godina bio i u zatvoru.

U BiH ne postoji registar pedofila na nivou zemlje, ali ovaj zakon prošle godine usvojen je u Republici Srpskoj. Registar u RS je nedostupan široj javnosti i u njemu su upisane osobe pravosnažno osuđene za krivična dela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja dece.

Prema ovom zakonu, sve škole, vrtići, sportski klubovi i druge organizacije koje rade s decom obavezne su prilikom zapošljavanja radnika ili angažovanja saradnika proveriti jesu li potencijalni učitelji, vaspitači ili treneri na spisku osuđenih pedofila koje vodi MUP RS.

Registar pedofila u Federaciji BiH još nije usvojen. Sarajevski neuropsihijatar i veštak dr. Omer Ćemalović, koji se susretao sa slučajevima pedofilije, smatra opravdanim uvođenje registra.

- Ako se to u svetu čini opravdanim i efikasnim, ne vidim razloga zašto ne bi i kod nas bio, pogotovo što su kod nas institucije sistema dosta slabe, usitnjene i razjedinjene. Nema sinhroniziranog delovanja između njih - mišljenja je Ćemalović.

On ističe da su pedofili ljudi koji imaju seksualni poremećaj. Najčešće su to očevi, dedovi, rođaci, komšije, kućni prijatelji i nastavnici.

- Ti ljudi, po pravilu, znaju šta rade, oni su svesni da to nije dozvoljeno, ali radi zadovoljenja svoje pohote oni se upuštaju u takav riskantan potez. Oni su bezobzirni i kada se odluče na to, služe se manevrima, od ulagivanja, komplimentiranja, kao i ucenjivanjem da će roditeljima nešto uraditi i da će žrtva biti kriva. Ne prezaju da seksualno zlostavljaju i svoju decu i to neretko u potpuno treznom stanju - kaže Ćemalović.

Predatori potiču iz svih slojeva društva, od najneobrazovanijih pripadnika do osoba koje visoko kotiraju u intelektualnom sistemu, piše Avaz.

Pred sarajevskim sudovima u toku je suđenje dvojici predatora. U jednom slučaju otac D. M. (40) je optužen da je tri godine seksualno zlostavljao svoju 14-godišnju ćerku, a majka je sve vreme znala za to. U drugom slučaju K. F. (39) tereti se zbog bludnih radnji nad svojim pastorkom, koji je 2012. godine imao osam godina, a napastvovanje je trajalo do 2015. godine.

Makedonija je prva država u regiji koja je uvela hemijsku kastraciju osuđenih pedofila. Oni će se moći odlučiti za dobrovoljnu kastraciju i manju zatvorsku kaznu ili doživotni zatvor. Za one pedofile koji ponove delo - hemijska kastracija će se sprovoditi bez njihovog pristanka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Avaz)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.