SVEDOCI ISPRIČALI STRAVIČNE DETALJE EKSPLOZIJE NA PUMPI: Ruševine su zatrpale čoveka koji je vrištao UPOMOĆ!
Foto: Printscreen/jutjub

užas

SVEDOCI ISPRIČALI STRAVIČNE DETALJE EKSPLOZIJE NA PUMPI: Ruševine su zatrpale čoveka koji je vrištao UPOMOĆ!

Ruševine su zatrpale čoveka koji bolno dozivao upomoć

Objavljeno:

"Kada je plin krenuo da curi, sa njim je verovatno cureo i tečni azot, te su se samo posle nekoliko sekundi zaledila ulazna vrata pumpe i nisu mogla da se otvore. Kada su radnici shvatili da ne mogu da izađu, pobegli su u stražnje prostorije."

Ovim rečima svedoci jučerašnje eksplozije pumpe u blizini graničnog prelaza Šepak u Zvorniku, prilikom koje je nestradala jedna osoba, a sedmoro je povređeno, opisali su trenutke koji su prethodili strahovitom prasku. Sve je počelo, kažu, kada je automobil slučajno udario u tanker za točenje plina.

- Jedan čovek je došao na benzinsku pumpu da naspe gorivo ili da nešto kupi, te je izašao iz svog automobila. Kada se vratio do vozila, auto se pokrenuo, prešao je preko trotoara i udario u cev od plina - ispričao je za naš list Alija Alić posle eksplozije.

Zatim se, kaže, od udara oštetila cev i plin je počeo da curi.

- Za samo nekoliko trenutaka pumpa se nije videla od plina koji je cureo. Neki vozači su se zaustavljali i vraćali unazad, a neki su čak prolazili kroz taj plin. Sigurno je skoro 40 minuta cureo plin pre eksplozije - kaže Alić.

Svedoci kažu da saobraćaj za to vreme nije bio prekinut, da su se ljudi opušteno kretali pored i oko pumpe i da je tragedija mogla biti sprečena da je odreagovano na vreme, da je saobraćaj zaustavljen i da je ljudima rečeno da se sklone od objekta.

U jednom trenutku čuo se zvuk turiranja, a onda je došlo do eksplozije toliko jake da su se, prema svedočenju meštana, tresle kuće i u okolnim selima. Šta bi se dogodilo sa radnicima pumpe da su ostali unutar objekta, niko ne sme ni da razmišlja, jer je beniznska stanica doslovno sravljena sa zemljom.

Prema saopštenju iz PU Zvornik, dojavu su dobili tek u 10.40, kada je sve bilo kasno, kada je došlo do eksplozije.

Ruševine su zatrpale čoveka koji bolno dozivao upomoć, a niko od prisutnih nije smeo da priđe.

- Prišli smo jedan momak, policajac i ja, izvukli smo ga iz automobila i ubacili u policijsko vozilo i odvezlo - kazao je jedan od svedoka novinarima Srpskainfo.

Društvene mreže juče su preplavili snimci i fotografije sa lica mesta. Okrvavljeni ljudi, srča, ruševine, oštećenje na okolnim kućama, veliki broj policajaca, vatrogasaca i lekara i svedoka koji su nemo posmatrali nesvakidašnju scenu, mogli su se videti na zabeleženim kadrovima.

U eksploziji je nastradao Zoran Avramović (49) iz Jarebica kod Loznice, a na desetine njih je povređeno. Po Avramovića je bilo kobno to što je, videvši dimnu zavesu, zaustavio svoj automobil i izašao na ulicu da vidi šta se desilo. Nesrećni čovek je inače radio u Slovačkoj, a u rodni kraj je došao kako bi sa svojima proveo praznike.

Kako smo u međuvremenu saznali, u jučerašnjem incidentu je ispušteno oko 25.000 litara plina! Međutim, tačne uzroke nesreće rasvetliće istraga koja je u toku.

Za sada ostaje nejasno kako niko od prisutnih nije našao za shodno da obavesti policiju o tome šta se dešava na pumpi od prvog trenutka kada je oko 25.000 litara plina počelo da izlazi iz rezervoara.

Takođe, postavlja se pitanje kako niko nije pomislio da bar zaustavi saobraćaj tokom tih 40 minuta, a vozila zadrži na bezbednoj udaljenosti.

Inspektorat: Pumpa je ispunjavala sve uslove za rad

Inspektorat Republike Srpske rekao je za "Srpska Info" da je više republičkih inspekcija kontrolisalo benzinsku pumpu "Nešković" i da je utvrđeno da je ispunjavala sve uslove za rad i u radu nisu pronađeni propusti.

Oni su dodali da u vezi sa nesrećom koja se dogodila juče, nadležno tužilaštvo vodi postupak u koji su uključeni svi potrebni organi po nalogu tužioca.

– Nakon što su se stekli uslovi za rad, republički inspektor za zaštitu od požara izvršiće pregled kako bi se proverilo da li je od trenutka ranije izvršene redovne kontrole, eventualno došlo do nekih promena – poručili su iz ove institucije.

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.