VEĆA FINANSIJSKA POMOĆ ZA PAROVE KOJI HOĆE NA VANTELESNU OPLODNJU: Treba im više od 1.250 evra
Ilustracija, Foto: Profimedia

SVAKA ČAST

VEĆA FINANSIJSKA POMOĆ ZA PAROVE KOJI HOĆE NA VANTELESNU OPLODNJU: Treba im više od 1.250 evra

Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke

Objavljeno: 14.12.2019. 22:37h

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantelesne oplodnje koje dodeljuje parovima na javnom konkursu.

Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodeljuje se jednokratna pomoć od 1.250 evra (2.500 KM).

Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na području Banjaluke, koje su iskoristile pravo na sve postupke biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, a da nisu ranije ostvarile pravo na dodelu jednokratne novčane pomoći grada.

S obzirom da jedna procedura, koja podrazumeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantelesne oplodnje košta oko 5.500 KM, na poslednjoj sjednici Skupštine grada odbornica Mirna Savić- Banjac zatražila je da se poveća i iznos jednokratne podrške.

- Pronatalitetna politika treba da nam bude prioritet. Smatram da bi trebalo izmeniti i pravilnik po kojem samo majka može da preda zahtev na konkursu. Muškarac kao ravnopravan član zajednice treba da ima istu mogućnost – rekla je Savić- Banjac tokom aktulenog časa.

Na konkurs Grada prethodnih godina stizalo je i više od 50 zahteva parova, međutim taj broj se drastično smanjio.

- S obzirom da FZO RS sada finansira i treći pokušaj vantelesne oplodnje, mi smo ove godine dobili samo osam zahteva za sufinansiranje. Time se i otvaraju uslovi da se pojedinačan iznos podrške poveća i uputićemo takav predlog za iduću godinu - najavio je načelnik Odeljenja za obrazovanje, zdravstvo i sport Dragan Banjac.

Napomenuo je i da je ranije bilo primera zloupotrebe novca, zbog čega je odlučeno da zahtev može podneti samo žena.

- Želeli smo da na ovaj način zaštitimo ženu koja prolazi proceduru biomedicinski potpomognute oplodnje i njoj i uplaćujemo odobreni iznos – poručio je Banjac.

Lane je Banjaluka podržala 35 zahteva za sufinansiranje, za šta je bilo izdvojeno 87.500 KM.

Bonus video:

(Espreso.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media