HOROR SNIMCI IZ ZAVODA PAZARIĆ! Decu vezuju za RADIJATORE i krevete!
Šokantni prizori iz Pazarića, Foto: Youtube printscreen

ZLOSTAVLJANJE DECE

HOROR SNIMCI IZ ZAVODA PAZARIĆ! Decu vezuju za RADIJATORE i krevete!

Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć

Objavljeno:

Na današnjoj konferenciji za novinare u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH poslanik Sabina Ćudić predstavila je šokantne detalje o tretmanu štićenika, a posebno dece u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine Pazarić.

Na fotografijama i video snimcima koje je dostavila medijima vidi se kako su deca vezana za nameštaj i radijatore. Nekima su ruke vezane iza leđa, mnoga deca u takvom položaju provode veći deo dana i čitavu noć, te su zbog takvog tretmana kod njih zabeležene fizičke povrede i pogoršano psihičko stanje, prenosi televizija "N1".

- Nakon što sam Vladi i resornom ministarstvu uputila zahtev za hitnom smenom članova i članica UO i NO koji su ostali iz prošlog saziva te nakon što Odbor za rad i socijalnu zaštitu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH usled nedostatka kvoruma nije mogao razmatrati podnesene materijale, odlučila sam se da danas Parlament i javnost upoznam sa dokazima o stravičnom tretmanu štićenika. Deo dokaza javnosti je poznat i kroz zvanični zapisnik Poreske uprave FBiH o zloupotrebi sredstava namenjenih štićenicima, ali ove fotografije dodatno govore o obimu tragedije koja se dešava ovoj deci - navela je Ćudićeva.

Poručila je da je neophodno da se danas Predstavnički dom hitno izjasni te od nadležnog Ministarstva traži razrešenje dužnosti članova iz UO i NO koji su iz prošlog saziva.

- Tužilaštvo mora ubrzati istražne radnje. Danas ću u proceduru uputiti usvajanje sledećih zaključaka: Hitno zaustavljanje zlostavljanja dece i svih štićenika zavoda; Izrada kodeksa postupanja sa štićenicima; Redovne nenajavljene inspekcije; Izdvajanje hitnih interventnih sredstava za privremeno upošljavanje negovatelja do izrade novih zakonskih rešenja; Da Ministarstvo rada i socijalne politike u saradnji s Ministarstvom zdravstva imenuje lekarski tim koji će izvršiti reviziju dijagnoza i uvesti redovne doktorske preglede. Tražim da resorno ministarstvo nakon 90 dana od usvojenih zaključaka podnese detaljan izveštaj o sprovedenim merama - rekla je Ćudić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.