NAJVEĆA MISTERIJA NA BALKANU: I dalje nema tragova u UBISTVU LANE BIJEDIĆ! Na njenom laptopu pronašli nešto ČUDNO
Lana je ubijena 6. oktobra, Foto: Društvene mreže

ko je ubio mladu devojku?

NAJVEĆA MISTERIJA NA BALKANU: I dalje nema tragova u UBISTVU LANE BIJEDIĆ! Na njenom laptopu pronašli nešto ČUDNO

Nije utvrđeno da je imala dečka, niti da se taj dan trebala naći s nekim muškarcem, niti je i na kakav način bila povezana s kriminalnim miljeom

Objavljeno:

Atmosfera u Čapljini, nakon ubistva Lane Bijedić, čiji ubica još nije pronađen, nije prijatna, i to posebno devojkama.

- Strahujemo da Lana neće biti jedina - rekli su meštani ovog grada u Hercegovini za "24 sata", u koji je iz misterioznog razloga jednog jutra došla 19-godišnja Mostarka Lana Bijedić.

I grada iz kojeg je ubrzo odšetala šest kilometara u smeru Ljubuškog.

Uveče su je našli mrtvu u reci Studenčici, nedaleko od mesta Studenci. Život ove mlade devojke, koja se spremala na studije u Sarajevu, ugasio se 6. oktobra.

Devojka je brutalno pretučena tupim predmetom. Na vratu ima tragova davljenja, a motiv za njeno ubistvo istražiteljima je još misterija. Na slučaju radi minimalno 25 istražitelja, a prema nadležnosti područja povremeno se uključi još nekoliko.

"24 sata" neslužbeno saznaju da obdukcijski nalaz ne spominje tragove niti pokušaj silovanja, na nogama nema tragova borbe, ništa ne upućuje na to da je reč o zločinu iz strasti.

I dalje je nejasno zbog čega je Lana to jutro lagala majci da s prijateljicama ide na kafu, zašto se uputila u Čapljinu, zašto je hodala sama šest kilometara prema Ljubuškom, gde je zapravo ubijena i kako je njeno telo neprimetno dovezeno ispod vijadukta autoputa, gde ju je uveče našao ribar.

Nije utvrđeno da je imala dečka, niti da se taj dan trebala naći s nekim muškarcem, niti je i na kakav način bila povezana s kriminalnim miljeom. U međuvremenu su, poslednjih dana, istražitelji pretresli mnoge automobile i stanove u Čapljini, no zasad bez rezultata. Pojavila se priča kako je pronađen automobil kojim je devojka prevezena deo puta, no ni taj trag nije pokazao ništa konkretno.

- Svaki dan vraćam se tamo u nadi da ću naći nešto, da ću videti neki trag koji mi je promaknuo, trag koji nisam ranije video. Izuzeli smo mnoge materijale, koji su poslani na veštačenje, i sad čekamo rezultate. Čak i ako izvučemo DNK profil, on će nam ostati nepoznat dok ne budemo imali s čim uporediti. Bili su mnogi izvidi i u Čapljini, ali nije reč o osumnjičenicima. Oni su istraženi u svojstvu svedoka - kazao je za "24 sata" jedan od tužitelja Županijskog tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije, Josip Aničić.

foto: Printscreen/facebook

Kako je vrlo malo konkretnih informacija o ovom brutalnom ubistvu, građani Mostara sve glasnije spominju razne teorije zavere, posebno jer je majka ubijene devojke, Nina Bijedić, dekanka Fakulteta informacijskih tehnologija “Džemal Bijedić” u Mostaru.

Ona se ubrzo nakon tragičnoga gubitka kćeri preselila u Beograd, odakle potiču, a onde su i kremirali Lanu. Mnogi se pitaju kako je moguće da su majci dopustili da kremira telo svoje kćeri. Što ako se naknadno pojavi neki trag, ako se nametnu pitanja koja bi možda zahtevala ekshumaciju, odnosno ponavljanje obdukcije?

- Na telu je obavljena obdukcija, imamo nalaz i mišljenje stručnjaka. Ne možemo majci zabraniti da s telom učini šta hoće nakon što joj je predano. U slučaju da postoji sumnja, izdala bi se zabrana kremiranja, ali mi nismo imali opravdan razlog da joj to zabranimo, iako u nekoj teoriji može se pojaviti razlog za ponavljanje obdukcije – kazao je tužitelj Aničić, koji se, kaže nam, iskreno kao čojek nada da će pronaći Laninog ubicu.

Nakon što je telo nađeno, mesto je bilo osigurano pet dana, a područje je “češljalo” 15 istražitelja.

Ali mesto na kojem je Lana nađena nije mjesto na kojem je ubijena, a gde je mesto zločina, nije poznato. Nagađalo se da je Lana to jutro bila i na kupalištu Božjak nedaleko od mesta na kojem je nađena, no dokaza za to nema.

Poslednji put kamera ju je snimila u 12.10 sati na kružnom toku Zvirovići. Spominje se i da je uočena na autoputu, no i to je tek priča za koju nema službenih informacija. Nedaleko od ceste koja vodi prema Božjaku i samog mesta zločina još stoji policija, a uz obalu Studenčice, kao dokaz tragedije, stoje samo ostaci policijske vrpce.

U Mostaru, gde je Lana živela s majkom, nerado govore o ovoj tragediji, a još manje žele nagađati o smrti njihove sugrađanke.

- Išao sam s Lanom u osnovnu školu, bila je draga devojka, imala je dobre ocene. Ali znate kako to ide, kad smo krenuli u srednju, svi smo se nekako udaljili. Nismo se viđali, društvo se raspalo. Njena majka predavala mi je ovde na fakultetu. Bio je svima šok kad se to dogodilo, strašno nešto. Puno se pričalo o tome među studentima, ali sad više nitko ne želi nagađati. Puno je nejasnoća u tom slučaju – kazao je student za "24 sata" kojeg su zatekli ispred zgrade Fakulteta informacijskih tehnologija u Sjevernom logoru u Mostaru, gde su majka i kći živele u stanu koji im je ustupio univerzitet.

Ranije su živele u zgradi nedaleko od kampusa, mnogi su spomenuli Ninu Bijedić kao krasnu, obrazovanu ženu, no Lane se, kažu nam, slabo sećaju. No svi žele samo jedno – da ubicu privedu pravdi i da razjasne okolnosti ovog mahnitog i, pre svega, misterioznog zločina.

Istražitelji su tokom istrage veštačili i Lanin laptop, u kojem su pronašli njen testament napisan početkom ove godine.

Nekoliko dana pre ubistva ugašen je njen profil na Fejsbuku. Nina Bijedić nakon smrti Lane oprostila se od nje dirljivim statusom u kojem je istaknula kako je Lana bila neobična devojka i da je obožavala reku Trebižat, Kravice i kupalište Božjak.

Spremala se za studije u Sarajevu, na koji je “krenula upravo sa željom da i ona sebi stvori krug prijatelja s kojima će moći napredovati i razvijati se u ‘normalnu’ osobu sa uspešnom karijerom”...

- Kažu da je za odgoj deteta potrebno čitavo selo. U Laninom slučaju to je selo bilo malo veće. Ali, iako jeste bila kosmopolit, Lana je pre svega bila Mostarka. Hercegovka. Na moju ogromnu radost, Lana je izrastala u dobru osobu koja je želela da iskoristi svoje potencijale. I zato se svima zahvaljujem što ste mi pomogli da imam najdivniju kćerku na svetu celom. Moju Lanu - objavila je među ostalim Nina Bijedić.

Iako se u medijima to spominjalo, Lana nije praunuka Džemala Bijedića, poznatog jugoslavenskog političara, ali su rodbinski povezani. Lana je praunuka Nurudina Bijedića. Iz porodice Bijedić naveli su i kako su “Salko i Džemal Bijedić od dva brata deca. Salko je imao, između ostalog, sina Nurudina, a Nurudinova kći je Nina, majka nastradale Lane”.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/24sata)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.