NAUČNICI OTKRILI ŠOKANTNU INFORMACIJU O MAČU IZ VRBASA: Otkriće o kojem bruji ceo region! (VIDEO)
Reka, Foto: Printscreen/youtube

OTKRIĆE

NAUČNICI OTKRILI ŠOKANTNU INFORMACIJU O MAČU IZ VRBASA: Otkriće o kojem bruji ceo region! (VIDEO)

- Priča o banjalučkom "Ekskaliburu" tek je na početku

Objavljeno: 28.10.2019. 19:32h
  • 3

Mač iz 14. veka izvučen iz kamena u reci Vrbas u Banjaluci očišćen je i konzerviran i biće u Muzeju Republike Srpske detaljnije proučen radi određivanja porekla, a za nekoliko meseci i u stalnoj postavci.

Muzejski savetnik Janko Vračar rekao je Srni da je istraživanje o poreklu mača tek na početku, da su dosadašnji pregledi pokazali da potiče iz 14. veka i da mu nedostaje vrh, te da će fokus biti na njegovim tipološkim oblicima.

- Priča o banjalučkom "Ekskaliburu" tek je na početku. Pokušaćemo da otkrijemo gde je iskovan, da preciznije odredimo kada je korišćen, da ga dovedemo u vezu sa određenim ličnostima i događajima na prostoru kanjona Vrbas tokom 14. i 15. veka - naveo je Vračar, koji je i istoričar.

On je podsetio da je mač pronađen u Vrbasu u blizini sela Rekavice, u neposrednoj blizini srednjovekovnog utvrđenja Zvečaj, tadašnjeg veoma značajnog središta gde su 1463. godine prilikom osmanskog osvajanja Bosne vođene žestoke bitke.

Prema njegovim rečima, rendgenska analiza nije pokazala nikakve oznake na maču, pa se ne zna gde je iskovan.

- Na većini mačeva postoji simbol kovnice, obično u obliku vuka, rašljastog krsta ili Andrijinog krsta - naveo je Vračar.

On je istakao da je mač očuvan jer nije bio u kontaktu sa vazduhom, te je bio prekriven naslagama sedre, što ga je zaštitilo od propadanja.

- Vrbas je dosta brz i mutan na lokaciji gde je pronađen mač, pa ga nije bilo lako ni videti, na dubini od četiri metra - rekao je Vračar.

On je napomenuo da nije tako retko da mač bude pronađen u vodi, navodeći da samo u Evropi u rekama ili jezerima bude pronađeno 70 odsto mačeva.

- Ovo je u mojoj karijeri četvrti mač pronađen u reci. Jedan primerak je pronađen 2012. godine u Uni u Kozarskoj Dubici, nakon toga u Savi kod sela Kobaš, blizu Srpca. Nedavno su nas kontaktirali iz Sanskog Mosta, gde je u reci pronađen mač iz identičnog perioda kao i ovaj iz Vrbasa - rekao je Vračar.

Mač je iz Vrbasa izvučen 17. oktobra.

Bonus video:

(Espreso.rs/Srna)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media