OPASAN IZAZOV KRUŽI MEĐU OSNOVCIMA: Deca na INSTAGRAM kače nešto JEZIVO! Reagovalo Ministarstvo obrazovanja!
Ilustracija, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

pripazite

OPASAN IZAZOV KRUŽI MEĐU OSNOVCIMA: Deca na INSTAGRAM kače nešto JEZIVO! Reagovalo Ministarstvo obrazovanja!

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primećeno kod pet devojčica i jednog dečaka osmog i devetog razreda

Objavljeno:

Inspirisani idealima s Instagrama, najmanje šestoro osnovaca iz Kantona Sarajevo seklo je sebi, uglavnom staklom, kožu na rukama, a potom fotografije ovog šokantnog čina postavljalo na tu društvenu mrežu, saznaju "Nezavisne".

Zasad je takvo alarmantno ponašanje primećeno kod pet devojčica i jednog dečaka osmog i devetog razreda Desete osnovne škole Ilidža, a koji su sebi povrede nanosili kod svojih kuća, gde bi, kada bi se osamili u sobama, najčešće razbili flašu, uzimali staklene krhotine i njima se samopovređivali.

Da situacija nije nimalo bezazlena, svedoči i podatak da je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo alarmiralo sve osnovne škole, odnosno upozorilo ih na ovu pojavu.

- Molimo vas da održite sastanak s razrednicima od šestog do devetog razreda, te da im ukažete na ovu pojavu, informišete roditelje učenika, organizujete predavanje odnosno informisanje učenika o ponašanju na društvenim mrežama, te preduzmete druge aktivnosti u cilju prevencije širenja ovog negativnog trenda među učenicima - navodi se u dopisu koje je resorno ministarstvo poslalo školama.

foto: AP

Inicijalna kapisla za postupanje Ministarstva bila je informacija upravo iz Desete osnovne škole, gde se nastavno osoblje trudi da ovu pojavu suzbije.

Potvrđuju i nastavnici da su devojčice i dečak sebi nanosili povrede na predelu od podlaktice ka dlanu, što može biti veoma opasno, jer se tu nalazi splet vena, s tim što su kod sarajevskih osnovaca uočene uglavnom parnice.

Almina Muharemović, školski pedagog, ističe da je za sve saznala od kolega, ali i učenica.

- One su rekle da postoji trend, odnosno da su primetile kod svojih vršnjakinja da imaju povrede na unutrašnjoj strani podlaktice nanesene oštrim predmetom. Mi smo nakon toga obavljali razgovore s razrednicima osmih i devetih razreda - kaže Muharemovićeva za "Nezavisne".

Po njenim rečima, onoliko koliko su mogli i koliko im nalaže profesija, vizuelno su pregledali učenike te stanovili da njih šestoro ima povrede, od kojih su neke već u fazi ožiljaka.

- O svemu smo informisali i roditelje, a imali smo i vanrednu sednicu Nastavničkog veća i svo nastavno osoblje je informisano na koji način i šta treba da prati u smislu promena u ponašanju učenika - uverava Muharemovićeva.

Ovo, veruje se, nije trend koji se dešava samo u ovoj školi, jer učenici tvrde da je sve krenulo s Instagrama, na kojem profile ima dobar deo dece.

- Učenici su tu pratili neke popularnije devojčice koje su starije od njih i koje su tamo, putem storija, davale uputstva i delile fotografije na koji način naneti te povrede. Učenici bi se, kako navode, kada se osame u svojim sobama samopovređivali, kasnije to fotografisali i to postavljali na Instagram profile - pojašnjava Muharemovićeva.

Iz Ministarstva prosvete i kulture RS za "Nezavisne" je potvrđeno da im škole u Srpskoj nisu prijavljivale ovakve slučajeve.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Nezavisne)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.