OSUĐEN DA JE KLAO SRBE I HRVATE, A SAD U SUZAMA KAŽE DA MU SMEŠTAJU: Ratni zločinac optužuje njih da stoje iza toga
Enver, Foto: Printscreen

otkriveno

OSUĐEN DA JE KLAO SRBE I HRVATE, A SAD U SUZAMA KAŽE DA MU SMEŠTAJU: Ratni zločinac optužuje njih da stoje iza toga

Ubio Srbe i Hrvate

Objavljeno:

Enver Zornić našao se u žiži javnosti prethodnih dana, nakon imenovanja za direktora JKP Toplane i gotovo istovremeno objave dokumenata u medijima kojima se dokazuje da je on pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično delo ubistva grupe građana srpske i hrvatske nacionalnosti.

Od tada su usledile brojne reakcije u javnosti, a sam Zornić je tvrdio da se radi o montiranim optužbama i procesima. O svemu tome detaljno je progovorio u prvoj emisiji novog izdanja Centralnog dnevnika na "Face" TV-u.

Na pitanje Senada Hadžifejzovića, koji je pročitao imena nekoliko sarajevskih ratnih žrtava, da li je ubio te ljude, Zornić je tvrdi:

"Monstrum je ubio te Srbe i Hrvate. Preživljavam zločin drugi put, kome ja smetam? Ljudi kojima sam smetao u ratu, nisu mi oprostili ni u miru... Prijavio sam kriminal u Toplanama!"

Govoreći i svemu što proživljava posljednjih dana, Enveru Zorniću u jednom trenutku pojavile su se suze u očima...

"Ja znam kako se sve ovo radi i odakle dolazi... Branio sam ovu državu u ratu, braniću je i dalje, a ovo je upravo udar na tu i takvu, multietničku Bosnu i Hercegovinu", poručuje.

Po njegovoj teoriji u pozadini svega je zavera odnosno kako je to na tragu pokušaja otvaranja sukoba Armije BiH i HVO a odgovornost za to je prebacio na generala Fikreta Muslimovića koji je tokom rata bio na čelu vojne bezbednosti Armije BiH.

Zornić je zajedno s još šest pripadnika Armije BiH pred Okružnim sudom u Sarajevu 1993. godine pravosnažno osuđen na deset godina i dva meseca zatvora nakon što je proglašen krivim po komandnoj odgovornosti za ubistva civila hrvatske i srpske nacionalnosti u tom gradu potkraj 1992. godine. Od kazne je odslužio samo dve godine jer ga je pomilovao Alija Izetbegović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Depo.br)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.