Kamena kugla od 3 metra i 35 tona! Otkud ona u Bosni? (FOTO)

Posle piramida kod Visokog...

Kamena kugla od 3 metra i 35 tona! Otkud ona u Bosni? (FOTO)

Otokopani deo kugle ima obim od 3,30 metara, a pretpostavlja se da je cela kugla teška više od 35 tona
Objavljeno: 11:56h

Mesto Podubravlje, nedaleko od Zavidovića i Bosni i Hercegovini, postaje jedno od omiljenih turističkih destinacija. Tamo je, krajem marta, otkrivena najveća kamena kugla u Bosni i Hercegovini i Evropi, a možda i u svetu. Pakujte se: Ovo je 10 najjeftinijih turističkih destinacija i atrakcija na planeti! (VIDEO) Otkopavanje kugle još uvek traje, a do sada otokopani deo ima obim od 3,30 metara. Pretpostavlja se da je kugla teška više od 35 tona.

Fenomen kamenih kugli poznat je u državama širom sveta, od Kostarike, Meksika, Novog Zelanda do Turske, Tunisa... Izgleda, međutim, da se kod Zavidovića nalazi najveće nalazište kamenih kugli u Evropi, a kugla iz Podubravlja je najveća je u Evropi i, možda, u svetu.
O nalazištu se najviše brine meštanin Podubravlja Suad Keserović koji je počeo da uređuje prilaz i okolinu za brojne turiste koji posećuju nalazište.
Suad čuva kuglu od uništavanja jer su manje kugle pronađene ranije ljudi uništili misleći da se u njima nalazi zlato.
- Nama je kugla postala novi komšija. Nastojim da je sačuvam da ne bude oštećena, jer je malo neprilagođen teren, ali ogromno je interesovanje turista - ističe Keserović, koji sa dvojicom komšija radi na pripremi terena.
Oni su uredili prilazne staze za posetioce i klupe za odmor.
(Espreso.co.rs / Radio Sarajevo / Večernji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.