SARAJEVO NA NOGAMA! Jedan od NAJOTROVNIJIH PAUKOVA ušetao u porodičnu kuću!? NIKO NE ZNA ODAKLE SE POJAVIO
Pauk, Foto: Facebook/Printscreen/Mahira Šuvalija Poljak

izgleda jezivo

SARAJEVO NA NOGAMA! Jedan od NAJOTROVNIJIH PAUKOVA ušetao u porodičnu kuću!? NIKO NE ZNA ODAKLE SE POJAVIO

Stručnjaci kažu da ne postoji opasnost!

Objavljeno:

Na društvenoj mreži Fejsbuk velikom brzinom proširio se status jedne stanovnice Sarajeva koja je u stanu uslikala ogromnog pauka za koga tvrdi da je jedan od najotrovnijih na svetu.

Mahira Šuvalija Poljak navodi u svom statusu da je posle konsultacije sa stručnjacima navodno utvrđeno da je u pitanju misulena - veoma otrovna vrsta koja inače živi u dalekoj Australiji.

Na Fejsbuku je pojasnila da je pauk pronađen u tri sata ujutro u prizemlju porodične kuće gde živi i dvogodišnje dete.

- Koliko je dugo bio u stanu, ne znamo, ali smo se prestravili kada smo saznali da se radi o vrlo otrovnom pauku koji živi u Australiji, a ima ga i u Aziji. Jako su otrovni, a mala deca su posebno neotporna na njihov otrov, za njih je poguban. Nekako su uneseni u BiH, a možda ih ima još? Ženka je u pitanju. Ili je pobegla iz terarija ili je došla u nekom koferu... Nećemo saznati. Ali sam sigurna da nije jedina – napisala je Mahira Šuvalija Poljak.

Profesor Suvad Lelo s Odseka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kaže da na osnovu fotografije smatra da je to vrsta Atypus Affinis, koja živi u celoj Evropi, pa i u BiH, a nije opasna za ljude.

- Da meni dođe takav nalaz, da sam ga negde uhvatio, ili da ga je neko uhvatio, ja bih ga poslao stručnjaku. U Bosni i Hercegovini ama baš nikada i niko nije radio pauke. Uvek nam je neko "dolazio sa strane", a pauke nam je radio jedan Makedonac - kaže profesor Lelo.

On podseća i da u poruci na Fejsbuku stoji da je pauk s fotografije dug šest do sedam centimetara, a misulena jedva doseže tri centimetra i eventualno može da se nađe u Velikoj Britaniji. Profesor Lelo kaže da je u pitanju neslana šala.

U Bosni i Hercegovini smrtonosno otrovna vrsta je crna udovica, a profesor Lelo ističe kako se često nalaze pod tikvom, većinom na području Hercegovine.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.